25.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Καρδιά Κίνδυνοι: Ειδικά συμπτώματα ανάλογα με το φύλο πριν από επικείμενη καρδιακή ανακοπή

Καρδιά Κίνδυνοι: Ερευνητές από το Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουν τα άτομα να προλάβουν μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή πριν συμβεί, χάρη σε μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό The Lancet Digital Health. Η μελέτη, με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής Sumeet Chugh, MD, διαπίστωσε ότι το 50% των ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή παρουσίασαν επίσης ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν από την απώλεια της καρδιακής λειτουργίας τους.

heart karpa

Οι ερευνητές του Smidt Heart Institute έμαθαν επίσης ότι αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα ήταν διαφορετικό για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Για τις γυναίκες, το πιο εμφανές σύμπτωμα μιας επικείμενης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ήταν η δύσπνοια, ενώ οι άνδρες βίωναν πόνο στο στήθος. Μικρότερες υποομάδες και των δύο φύλων βίωναν ταχυπαλμία, δραστηριότητα που έμοιαζε με επιληπτική κρίση και συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Η εξωνοσοκομειακή αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στοιχίζει τη ζωή στο 90% των ανθρώπων που την υφίστανται, γεγονός που σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη πρόβλεψη και πρόληψη της κατάστασης. “Η αξιοποίηση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων για την αποτελεσματική διαλογή όσων πρέπει να κάνουν κλήση στο 911 θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη του επικείμενου θανάτου”, δήλωσε ο Chugh, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακής Ανακοπής στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο παράδειγμα για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο καθιερωμένες και εν εξελίξει μελέτες με βάση την κοινότητα, η καθεμία από τις οποίες αναπτύχθηκε από τον Chugh: τη συνεχιζόμενη μελέτη «Πρόβλεψη αιφνίδιου θανάτου σε πολυεθνικές κοινότητες» (Prediction of Sudden Death in Multi-Ethnic Communities) (PRESTO) στην κομητεία Ventura της Καλιφόρνια και τη μελέτη αιφνίδιου απροσδόκητου θανάτου του Όρεγκον (Oregon Sudden Unexpected Death Study) (SUDS), με έδρα το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Και οι δύο μελέτες παρέχουν στους ερευνητές του Cedars-Sinai μοναδικά, κοινοτικά δεδομένα για να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο πρόβλεψης της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. “Χρειάζεται ένα χωριό για να γίνει αυτό το έργο”, δήλωσε ο Chugh, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της έρευνας καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας Pauline και Harold Price (Pauline and Harold Price Chair in Cardiac Electrophysiology Research) ιατρικός διευθυντής του Κέντρου καρδιακού ρυθμού (Heart Rhythm Center) στο Τμήμα Καρδιολογίας και διευθυντής του Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην στο Τμήμα Ιατρικής. “Ξεκινήσαμε τη μελέτη SUDS πριν από 22 χρόνια και τη μελέτη PRESTO πριν από οκτώ χρόνια. Αυτές οι κοόρτες έχουν προσφέρει ανεκτίμητα μαθήματα στην πορεία. Είναι σημαντικό ότι καμία από αυτές τις εργασίες δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σύμπραξη και την υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης, των ιατροδικαστών και των νοσοκομειακών συστημάτων που παρέχουν περίθαλψη σε αυτές τις κοινότητες”.

heart a

Και στις δύο μελέτες Ventura και Oregon, οι ερευνητές του Smidt Heart Institute αξιολόγησαν τον επιπολασμό μεμονωμένων συμπτωμάτων και συνόλων συμπτωμάτων πριν από την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα αυτά με ομάδες ελέγχου που επίσης αναζήτησαν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η μελέτη με έδρα τη Ventura έδειξε ότι το 50% των 823 ατόμων που είχαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, την οποία είδε ένας παρευρισκόμενος ή ένας επαγγελματίας της ιατρικής έκτακτης ανάγκης, όπως ένας ανταποκριτής της υπηρεσίας επείγουσας ιατρικής (EMS), παρουσίασαν τουλάχιστον ένα αποκαλυπτικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν. Η μελέτη με έδρα το Όρεγκον έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. “Πρόκειται για την πρώτη μελέτη με βάση την κοινότητα που αξιολογεί τη συσχέτιση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων -ή συνόλων συμπτωμάτων- με την επικείμενη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή χρησιμοποιώντας μια ομάδα σύγκρισης με συμπτώματα που έχουν καταγραφεί από το EMS ως μέρος της συνήθους φροντίδας έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Eduardo Marbán, MD, Ph.D., εκτελεστικός διευθυντής του Smidt Heart Institute και διακεκριμένος καθηγητής του Mark Siegel Family Foundation. Μια τέτοια μελέτη, λέει ο Marbán, ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετες προοπτικές μελέτες που θα συνδυάζουν όλα τα συμπτώματα με άλλα χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την πρόβλεψη της επικείμενης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. “Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουμε αυτά τα βασικά προειδοποιητικά συμπτώματα που αφορούν το φύλο με πρόσθετα χαρακτηριστικά -όπως κλινικά προφίλ και βιομετρικά μέτρα- για βελτιωμένη πρόβλεψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής”, δήλωσε ο Chugh.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα