22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Μια δίαιτα χωρίς αλάτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων σχεδόν κατά 20%. Επικαλούμενος μια μελέτη, μια έκθεση του The Guardian ανέφερε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν προσθέτουν ποτέ αλάτι στα γεύματα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν πάντα. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτή την καρδιακή πάθηση έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία σε 1,5 εκατομμύριο.

alati kardia

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έναν ακανόνιστο συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Τα ευρήματα

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών σε ολόκληρη τη χώρα από το 2006 έως το 2010. Η μελέτη ανέφερε ότι εκείνοι που έπασχαν ήδη από κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό αποκλείστηκαν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο τακτικά αλάτιζαν τα γεύματά τους από το «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» να το κάνουν. Στη συνέχεια, η μελέτη τους παρακολούθησε για μια περίοδο 11 ετών για να δει πώς τους επηρέασε αυτό. Όσοι δεν αλάτισαν ποτέ τα φαγητά τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή. Και οι άνθρωποι που μερικές φορές πρόσθεταν αλάτι στα γεύματά τους είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση.

kardia alati

Η μελέτη πρότεινε περαιτέρω ότι ακόμη και εκείνοι που αλλάζουν από την προσθήκη αλατιού στη «συνήθως» προσθήκη του στα γεύματά τους θα μπορούσαν να δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι της συνήθους ομάδας είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν «πάντα».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα