25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρόληψη Βρετανία: Περισσότεροι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου για το NHS

Αυτόν τον μήνα, αναφέρθηκε ότι το υπάρχον πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Αγγλίας για τον καρκίνο του εντέρου για ηλικίες 60 έως 74 ετών είχε αποτρέψει 20.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας στην Αγγλία για επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών. Και τον Ιούνιο, ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο καλωσόρισε μια νέα εξέταση αίματος που δοκιμάζεται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους της νόσου.

nhs

Περισσότερος προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου φαίνεται σαν ακατάλληλα καλά νέα: γενικά, όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν βλάβες που έρχονται και με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο για τα άτομα που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο όσο και για το NHS στο σύνολό του που θα πρέπει να μετριαστούν. Σίγουρα δεν αποθαρρύνω τους ανθρώπους να δεχθούν προσφορές προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά η επέκταση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα σχέδια για την παράδοση. Αυτό απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση και χωρητικότητα του NHS.

Το θέμα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο δεν έχουν καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένοι θα λάβουν ένα διφορούμενο ή ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, στέλνοντάς τους για περαιτέρω έλεγχο. Αυτό είναι όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να βλάψει ενεργά. Σχεδόν σε όλους θα αποκλειστεί ο καρκίνος σε περαιτέρω εξετάσεις, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη «ψευδώς θετικού» από ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά το άγχος και το στρες, διαρκώντας μερικές εβδομάδες έως μήνες.

Αυτό είναι πιο κοινό σε καρκίνους του μαστού και του προστάτη, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σε άλλους. Στην πραγματικότητα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη είναι τόσο αναξιόπιστος που δεν προσφέρεται καν από το NHS επί του παρόντος. Οι ερευνητές πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου για να βεβαιωθούν ότι λιγότερα άτομα είναι εσφαλμένα θετικά και το NHS πρέπει να λάβει προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση και πότε.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος επίσης δεν είναι εφάπαξ, αλλά πραγματοποιείται τακτικά. Οι πιθανότητες να σταλούν λανθασμένα για εξετάσεις, ή χειρότερα, να υποβληθούν σε λάθος θεραπεία, μπορεί να γίνουν σχετικά υψηλές με τα χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι ένας 50χρονος που ξεκίνησε σήμερα τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του εντέρου είχε περίπου 15% πιθανότητα να επισημανθεί λανθασμένα για κολονοσκόπηση μέχρι τα 74 του χρόνια. Για τον καρκίνο του μαστού, υπολογίζεται ότι περίπου 3 στις 200 γυναίκες περνώντας από τον προσυμπτωματικό έλεγχο θα υπερδιαγνωσθεί με τη νόσο.

Από την άποψη του NHS, ο προσυμπτωματικός έλεγχος απαιτεί πολύ πόρους. Κάθε άτομο που επισημάνθηκε λανθασμένα από τον έλεγχο απαιτεί περαιτέρω, πιο εντατικές, νοσοκομειακές εξετάσεις – και χρησιμοποιεί νοσοκομειακούς πόρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο που έχει επισημανθεί σωστά.

nosileutes nhs

Εάν το NHS πρόκειται να επεκτείνει μαζικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο, χρειάζεται επαρκείς πόρους για να παρέχει όχι μόνο τον ίδιο τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά και τις επακόλουθες δοκιμές και θεραπείες χρυσού προτύπου. Αλλά οι προοπτικές δεν είναι καλές: τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του NHS δείχνουν ότι οι στόχοι διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου έχουν παραβιαστεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές από τον Οκτώβριο του 2022. Ο διαγνωστικός εξοπλισμός όπως οι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας ή αξονικής τομογραφίας και το προσωπικό για τη λειτουργία τους, είναι ακριβοί πόροι και ήδη τεντωμένο, με σημαντικούς χρόνους αναμονής.

Πολύ λιγότερο επιβλαβής όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του εντέρου: συνίσταται στην αποστολή δείγματος κοπράνων, που λαμβάνεται στο σπίτι, για εξέταση. Εάν υπάρχουν ίχνη αίματος στο δείγμα, τότε σας προσφέρεται κολονοσκόπηση. Είναι σχεδόν αδύνατο να διαγνωστεί λανθασμένα με καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Η πιθανή βλάβη σε ένα άτομο από τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του εντέρου περιορίζεται κυρίως σε μια περιττή κολονοσκόπηση, ενώ υπάρχει μεγάλο όφελος στην αφαίρεση των προκαρκινικών αναπτύξεων και στην έγκαιρη αναγνώριση των καρκίνων.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα