24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τεχνητός νεφρός: Ο τεχνητός νεφρός μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για αιμοκάθαρση

Επιστήμονες στο UC San Francisco εργάζονται σε μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας που θα μπορούσε μια μέρα να απαλλάξει τους ανθρώπους από το να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή να χρειαστεί να λάβουν σκληρά φάρμακα για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μετά από μεταμόσχευση. Έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα κύτταρα των νεφρών, που στεγάζονται σε μια εμφυτεύσιμη συσκευή που ονομάζεται βιοαντιδραστήρας, μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο σώμα ενός χοίρου και να μιμηθούν αρκετές σημαντικές νεφρικές λειτουργίες.

aimokatharsi texnitos nefros

Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει αθόρυβα στο παρασκήνιο, σαν βηματοδότης, και δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη να περάσει στην επίθεση. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications στις 29 Αυγούστου 2023, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το The Kidney Project, του οποίου ηγούνται από κοινού ο Shuvo Roy, PhD (τεχνικός διευθυντής) του UCSF και ο William H. Fissell, MD (ιατρικός) του Πανεπιστημίου Vanderbilt. διευθυντής).

Τελικά, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να γεμίσουν τον βιοαντιδραστήρα με διαφορετικά νεφρικά κύτταρα που εκτελούν ζωτικές λειτουργίες όπως η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος και η απελευθέρωση ορμονών για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης – στη συνέχεια να τον συνδυάσουν με μια συσκευή που φιλτράρει τα απόβλητα από το αίμα. Ο βιοτεχνητός νεφρός θα κάνει τη θεραπεία της νεφρικής νόσου πιο αποτελεσματική και επίσης πολύ πιο ανεκτή και άνετη.

Ο στόχος είναι να παραχθεί μια συσκευή ανθρώπινης κλίμακας για τη βελτίωση της αιμοκάθαρσης, η οποία κρατά τους ανθρώπους στη ζωή μετά την ανεπάρκεια των νεφρών τους, αλλά είναι ένα φτωχό υποκατάστατο για να έχουν ένα πραγματικό όργανο εργασίας. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ χρειάζονται αιμοκάθαρση πολλές φορές την εβδομάδα. Πολλοί αναζητούν μεταμοσχεύσεις νεφρού, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί δότες και μόνο περίπου 20.000 άτομα τα λαμβάνουν κάθε χρόνο. Ένας εμφυτεύσιμος τεχνητός νεφρός θα ήταν ευλογία.

nefros

 

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην ασφαλή αναπαραγωγή των βασικών λειτουργιών ενός νεφρού», δήλωσε ο Roy, καθηγητής βιομηχανικής στη Φαρμακευτική Σχολή του UCSF. «Ο βιοτεχνητός νεφρός θα κάνει τη θεραπεία της νεφρικής νόσου πιο αποτελεσματική και επίσης πολύ πιο ανεκτή και άνετη».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα