24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λοιμώξεις: Διακοπή της εξάπλωσης των ιών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων

Λοιμώξεις: Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ διαπιστώνει ότι η χρήση ενός ηλεκτρικού πεδίου, που ονομάζεται ηλεκτροστατική κατακρήμνιση, θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση των ιών μέσω αερολυμάτων κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με αποτελεσματικότητα έως και 99% – μειώνοντας την εξάπλωση των ιών σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και περιορίζοντας τις καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων κατά τη διάρκεια μελλοντικών πανδημιών. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις χειρουργικές επεμβάσεις που παράγουν αερολύματα -όπως η λαπαροσκόπηση ή η τραχειοστομία- να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ακύρωσης. Αυτό οδήγησε σε σοβαρή καθυστέρηση στις λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις για ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανέδειξε πώς η χρήση ηλεκτρικών πεδίων, που ονομάζεται ηλεκτροστατική κατακρήμνιση, παρέχει αποτελεσματική πρόληψη της εξάπλωσης του ιού κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Capture and inactivation of viral particles from bioaerosols by electrostatic precipitation” (Σύλληψη και αδρανοποίηση ιικών σωματιδίων από βιοαερολύματα με ηλεκτροστατική κατακρήμνιση) δημοσιεύθηκε στο iScience.

doctors

Η Hannah Preston, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε: “Αν και οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να εξαπλωθούν με φυσική επαφή, η βασική μετάδοση γίνεται μέσω της διασποράς των αερολυμάτων από ένα μολυσμένο άτομο – η ομιλία, η αναπνοή, ο βήχας και το φτάρνισμα μπορούν όλα να παράγουν αερολύματα. Η διασπορά αερολυμάτων μπορεί, επίσης, να συμβεί κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. “Η χρήση μάσκας, ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (ΜΑΠ), η κοινωνική απομάκρυνση και η απομόνωση των μολυσμένων ασθενών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων, αλλά δεν καταστρέφουν ή απομακρύνουν άμεσα τον ιό. Παρεμβάσεις όπως τα φίλτρα αέρα, η αποστείρωση με υπεριώδη ακτινοβολία και οι ψεκασμοί υπεροξειδίου του υδρογόνου σε μορφή αερολύματος χρησιμοποιούνται συνήθως στα νοσοκομεία για τη μείωση της εξάπλωσης των ιών, αλλά έχουν και αυτές περιορισμούς. “Καθώς η μετάδοση των ιών γίνεται συχνότερα με την απελευθέρωση αερολυμάτων από μολυσματικούς ασθενείς, θα ήταν επωφελές να αναπτυχθεί μια μέθοδος που να συλλαμβάνει και να αδρανοποιεί αποτελεσματικά τα ιικά σωματίδια από τα αερολύματα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η ηλεκτροστατική κατακρήμνιση έχει αναπτυχθεί για να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με κλειδαρότρυπα – χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό πεδίο για τη συλλογή σωματιδίων από τη διασπορά αερολυμάτων και την αδρανοποίηση των ιών. “Η έρευνά μας αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ηλεκτροστατικής κατακρήμνισης, διερευνώντας πόσο αποτελεσματικά η μέθοδος αυτή συνέλαβε και αδρανοποίησε τα αερολυμένα ιικά σωματίδια κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων”. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που ήταν αντιπροσωπευτικό της χειρουργικής επέμβασης με κλειδαρότρυπα και των αερολυμένων ιών, εκθέτοντας το μοντέλο στην ηλεκτροστατική κατακρήμνιση. Η ηλεκτροστατική κατακρήμνιση δοκιμάστηκε τόσο σε ιούς με περίβλημα (όπως ο SARS-CoV2 που προκαλεί την COVID-19) όσο και σε ιούς χωρίς περίβλημα (όπως ο αδενοϊός ή ο νοροϊός). Οι επιστήμονες μέτρησαν την παρουσία και τη δραστικότητα των ιών μετά την έκθεση στην ηλεκτροστατική κατακρήμνιση, διαπιστώνοντας ότι η ηλεκτροστατική κατακρήμνιση αδρανοποίησε τους ιούς με αποτελεσματικότητα έως και 99%.

doctors w

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ηλεκτροστατική κατακρήμνιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για τη σύλληψη και την αδρανοποίηση ιικών σωματιδίων που απελευθερώνονται σε αερολύματα, καθώς και ενδεχομένως κατά τη διάρκεια άλλων ιατρικών διαδικασιών, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. “Η χρησιμοποίηση της ηλεκτροστατικής καθίζησης στα νοσοκομεία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα υπάρχοντα συστήματα καθαρισμού του αέρα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS, προλαμβάνοντας τις νοσηρότητες και τους θανάτους από επίκτητες λοιμώξεις. “Παρόλο που εξακολουθούμε να ανακάμπτουμε από την πανδημία COVID-19, οι επιστήμονες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προετοιμάζονται πάντα για την επόμενη πανδημία. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στην έρευνα σε εργαλεία που αποτρέπουν την εξάπλωση των ιών είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος μας”, πρόσθεσε η Hannah. Ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, πρόσθεσε: “Μας ενθαρρύνουν τα αποτελέσματα αυτά και ελπίζουμε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να επιτρέψει στις χειρουργικές διαδικασίες να συνεχιστούν κανονικά κατά τη διάρκεια μελλοντικών πανδημιών, επηρεάζοντας θετικά την υγεία και την ασφάλεια πολλών ανθρώπων”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα