19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψυχώσεις: Οι νέοι με συχνότερες ψυχωσικές εμπειρίες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης

Ψυχώσεις: Κατά μέσον όρο, οι νέοι ενήλικες στον Καναδά περνούν αρκετές ώρες στα smartphones τους κάθε μέρα. Πολλοί μεταπηδούν από το TikTok στο Netflix στο Instagram, αφήνοντας το τηλέφωνό τους κάτω μόνο για να πιάσουν ένα χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιού. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής χρήσης ψηφιακών μέσων, καθώς και τα πιθανά οφέλη της μέτριας χρήσης ψηφιακών μέσων, από την άποψη της ψυχικής υγείας. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου McGill σε 425 άτομα από το Κεμπέκ ηλικίας 18 έως 25 ετών διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που έχουν πιο συχνές ψυχωτικές εμπειρίες τείνουν, επίσης, να περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη, η οποία εξέτασε τους συμμετέχοντες σε διάστημα έξι μηνών, διαπίστωσε επίσης ότι το να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα ψηφιακά μέσα δεν φάνηκε να προκαλεί καμία αλλαγή στη συχνότητα των ψυχωτικών εμπειριών με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και ειδικευόμενος ψυχιατρικής στο McGill, Vincent Paquin. Η μελέτη με τίτλο “Associations between digital media use and psychotic experiences in young adults of Quebec, Canada: a longitudinal study” (Συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης ψηφιακών μέσων και ψυχωτικών εμπειριών σε νεαρούς ενήλικες του Κεμπέκ του Καναδά: μια διαχρονική μελέτη) δημοσιεύθηκε στο Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

woman w

Με τον όρο “ψυχωτικές εμπειρίες”, οι ερευνητές αναφέρονται σε μια σειρά από ασυνήθιστες σκέψεις και αντιλήψεις, όπως η πεποίθηση ότι κινδυνεύει κανείς και η εμπειρία ότι ακούει και βλέπει πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν. Αυτές οι εμπειρίες είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας περίπου το 5% των νεαρών ενηλίκων. “Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά, διότι δεν δείχνουν στοιχεία ότι τα ψηφιακά μέσα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ψυχωτικές εμπειρίες στους νέους”, δήλωσε ο Paquin. “Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ευημερία ενός ατόμου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακούσιες βλάβες”.

1 man

Πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω ψηφιακών μέσων

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους νέους. Με την καλύτερη κατανόηση των τύπων του ψηφιακού περιεχομένου και των δραστηριοτήτων που έχουν σημασία για τους νέους, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορούν να γίνουν πιο προσιτές και να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις ατομικές ανάγκες, λένε. “Είναι σημαντικό για τους νέους, τις οικογένειές τους, καθώς και για τους κλινικούς γιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ψηφιακών μέσων για την ψυχική υγεία”, δήλωσε ο Paquin. “Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέοι ενήλικες με πιο ψυχωτικές εμπειρίες μπορεί να προτιμούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές πλατφόρμες για να αυξήσουμε την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την ψυχική υγεία και σε κατάλληλες υπηρεσίες”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα