21.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αγγειεκτομή: Γιατί ολοένα περισσότεροι άνδρες στις ΗΠΑ στρέφονται στην βαζεκτομή;

Οι βαζεκτομές (ή αλλιώς αγγειεκτομές) γίνονται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο κατά την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη. Το ποσοστό αγγειεκτομής στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 2014 και 2021, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων εμπορικών ισχυρισμών υγείας. «Όλες οι περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από τις βορειοανατολικές, παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά βαζεκτομής», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Omer Raheem. Είναι επίκουρος καθηγητής χειρουργικής-ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

aggeiektomi 1

Οι γενικοί αριθμοί παραμένουν χαμηλοί, με περίπου το 4% των ανδρών να έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή, σημείωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι γιατροί αναμένουν ότι η ζήτηση για βαζεκτομή θα συνεχίσει να αυξάνεται μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2022 που κατάργησε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση. «Μετά την ανατροπή του Roe Wade, υπήρξε σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις στο Google για βαζεκτομή, καθώς και αύξηση στις διαβουλεύσεις και τις διαδικασίες βαζεκτομής», δήλωσε ο Δρ Stanton Honig, επικεφαλής του τμήματος αναπαραγωγικής και σεξουαλικής ιατρικής στο Yale School of Medicine.

«Αυτή η πρόσφατη μελέτη επισημαίνει το γεγονός ότι οι άνδρες παίρνουν μεγαλύτερο ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ειδικά όταν τελειώσουν την απόκτηση παιδιών», συνέχισε ο Honig, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Για τη μελέτη, ο Raheem και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν δεδομένα αξιώσεων ασφάλισης υγείας για να υπολογίσουν το ετήσιο ποσοστό βαζεκτομής μεταξύ ανδρών ιδιωτικής ασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το ποσοστό όλων των ανδρών ασθενών που υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή σε ένα δεδομένο έτος αυξήθηκε από περίπου 0,43% το 2014 σε 0,54% το 2021, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι σχετικές αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες στους άνδρες χωρίς παιδιά (61%), στους άνδρες με μεγαλύτερη σύζυγο (41%), στους ανύπαντρους άνδρες (41%) και στους νέους άνδρες 18 έως 24 ετών (37%). Η βαζεκτομή παρέμεινε επίσης μια δημοφιλής επιλογή για άνδρες με δύο ή περισσότερα παιδιά, έδειξαν τα αποτελέσματα. Οι αγροτικές περιοχές παρουσίασαν μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά βαζεκτομής από τις αστικές περιοχές, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

vazektomi

«Δεδομένου του πολιτικού τοπίου, ορισμένοι άνδρες κλίνουν και αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την πρόληψη της ακούσιας εγκυμοσύνης», δήλωσε η Δρ. Μόνικα Ντράγκομαν, διευθύντρια συστήματος του τμήματος σύνθετου οικογενειακού προγραμματισμού στο τμήμα μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στο Mount Sinai School of Ιατρική στη Νέα Υόρκη. «Οι λόγοι είναι βαθιά προσωπικοί και πολυπαραγοντικοί, αλλά τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχίες για τον σύντροφό τους και φόβο για το να κάνουν παιδιά που δεν θέλουν», είπε η Ντράγκομαν. «Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι εκτός από τη βαζεκτομή που είναι διαθέσιμες στους άνδρες».

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα