26.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Άπνοια ύπνου: Συσκευή διευκολύνει επίσης τον χρόνιο βήχα και την καούρα

Ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) μπορεί να ανακουφίσει όχι μόνο την άπνοια ύπνου, αλλά και την καούρα και τον χρόνιο βήχα που συχνά τη συνοδεύουν, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια ύπνου έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παλινδρόμηση οξέος από εκείνους που δεν έχουν την πάθηση, σημείωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Thorarinn Gislason, από το Τμήμα Ύπνου του Landspitali–Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας.

ipniki apnoia kaoura

Ωστόσο, ο Gislason δεν πιστεύει ότι τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για άπνοια ύπνου, εκτός εάν έχουν άλλα συμπτώματα. «Έχουμε έναν μακρύ κατάλογο συμπτωμάτων και επιπλοκών από την υπνική άπνοια, συμπεριλαμβανομένης της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, των αναπνευστικών συμπτωμάτων όπως ο βήχας ή ο συριγμός», είπε. «Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο αξιολόγησης για υπνική άπνοια».

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν πάρα πολύ, προκαλώντας στένωση ή κλείσιμο του αεραγωγού. Εάν δεν παίρνετε αρκετό αέρα, ξυπνάτε για να ανοίξετε τους αεραγωγούς σας. Αυτό το ξύπνημα είναι συνήθως τόσο σύντομο που δεν το θυμάστε. Μπορεί να ρουθουνίζετε, να πνιγείτε ή να λαχανιάζετε. Αυτό το μοτίβο μπορεί να επαναλαμβάνεται πέντε έως 30 φορές ή περισσότερες κάθε ώρα, όλη τη νύχτα.

Αυτός ο διαρκής διακοπτόμενος ύπνος έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Η άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και ηπατικά προβλήματα. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την άπνοια ύπνου είναι η CPAP, είπε ο Gislason. «Είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία καθώς σε βάζει στην ίδια κατάσταση με εκείνους που δεν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου», εξήγησε. «Αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή όλη τη νύχτα, κάθε βράδυ, τότε βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση με εκείνους που δεν έχουν καθόλου αποφρακτική άπνοια ύπνου».

Ο Δρ Ντέιβιντ Χιλ, επίκουρος κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και εθελοντής ιατρικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων, εξήγησε γιατί η παλινδρόμηση οξέος συνδέεται με την υπνική άπνοια. «Όταν οι ασθενείς έχουν απόφραξη της ροής του αέρα που εμφανίζεται στην υπνική άπνοια, αναπνέουν πιο δύσκολα για να προσπαθήσουν να το ξεπεράσουν», είπε ο Hill. “Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της παλινδρόμησης επειδή προκαλούν αύξηση του οξέος στον οισοφάγο και ενδεχομένως στους πνεύμονες. Η ανακούφιση από την άπνοια ύπνου καταλήγει να διευκολύνει την αναπνοή και βοηθά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση.”

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 31 Αυγούστου στο περιοδικό ERJ Open Research, ο Gislason και οι συνεργάτες του μελέτησαν 822 ασθενείς στην Ισλανδία που είχαν διαγνωστεί με μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία με CPAP, οι ασθενείς συμμετείχαν σε μια ολονύκτια μελέτη ύπνου και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του εάν είχαν καούρα ή ρέψιμο τη νύχτα. Μετά από δύο χρόνια, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση παρακολούθησης όπου οι ερευνητές μέτρησαν δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί από τις μηχανές CPAP τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν CPAP τακτικά είχαν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καούρα τη νύχτα, σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν CPAP λίγο ή καθόλου. Η μείωση της παλινδρόμησης οξέος οδήγησε σε τετραπλάσια μείωση του πρωινού βήχα με βλέννα και σχεδόν τετραπλάσια μείωση του κινδύνου για χρόνια βρογχίτιδα. Οι τακτικοί χρήστες CPAP ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από συριγμό, σημείωσαν οι ερευνητές.

Το CPAP διατηρεί τον ανώτερο αεραγωγό ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που πιθανώς βοηθά τη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του σωλήνα τροφής να παραμείνει κλειστή, κάτι που θα μπορούσε να σταματήσει τη διαρροή οξέος από το στομάχι, είπαν οι συγγραφείς. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει αυτό που πολλοί από εμάς τους κλινικούς ύπνου γνωρίζουμε καλά εκ πείρας: Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας με CPAP μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης [ΓΟΠ]», δήλωσε ο Δρ Joseph Krainin, ιατρός ύπνου και ειδικός ιατρικής επιθεώρησης στο SleepApnea.org.

apnoia vixas kaoura

«Αυτή η μελέτη επικεντρώνεται στη νυχτερινή άπνοια, αλλά, σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι ασθενείς μπορεί να έχουν σημαντική βελτίωση και στην άπνοια κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο Hill πρόσθεσε ότι η ικανότητα του CPAP να ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέος είναι ένας άλλος λόγος για να είστε προσεκτικοί στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας», πρόσθεσε. Ένας άλλος ειδικός συμβουλεύει τους ασθενείς να παίρνουν σοβαρά τέτοια συμπτώματα.

«Εάν έχετε κάποιο είδος συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος και δεν έχετε βελτιωθεί πραγματικά, ή εάν έχετε συριγμό τη νύχτα ή παραγωγικό βήχα το πρωί, είναι κάτι που σίγουρα θα μιλήσετε με το γιατρό σας για να καθορίσει εάν [μια] μελέτη ύπνου ενδείκνυται να αξιολογηθεί για υπνική άπνοια», είπε ο Δρ Luis Quintero, πνευμονολόγος, εντατική φροντίδα και ύπνος στο Northwell Health στο New Hyde Park, N.Y.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα