24.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Επισφαλείς συνθήκες εργασίας: Αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Άτομα χωρίς ασφαλή σύμβαση εργασίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20 τοις εκατό εάν αποκτήσουν μόνιμη απασχόληση, σύμφωνα με μια μελέτη από το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εργασιακή ασφάλεια στη σουηδική αγορά εργασίας πρέπει να βελτιωθεί. Η επισφαλής απασχόληση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει θέσεις εργασίας με σύντομες συμβάσεις. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου.

ergasiako

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η αλλαγή από επισφαλή απασχόληση σε ασφαλή απασχόληση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου», λέει ο τελευταίος συγγραφέας της εργασίας Theo Bodin, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Karolinska Institutet. «Είναι το ίδιο με το να λέμε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι υψηλότερος εάν κάποιος συνεχίσει να εργάζεται σε θέσεις εργασίας χωρίς ασφαλές συμβόλαιο εργασίας». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα μητρώου από περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στη Σουηδία μεταξύ 20 και 55 ετών που συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο από το 2005 έως το 2017.

Η μελέτη περιελάμβανε άτομα που εργάζονταν υπό επισφαλείς συνθήκες εργασίας και στη συνέχεια μεταπήδησαν σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Όσοι μεταπήδησαν από την επισφαλή σε ασφαλή εργασία είχαν 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στη συνέχεια, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν σε επισφαλή απασχόληση. Εάν παρέμεναν σε ασφαλή εργασία για 12 χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό.

«Η χρήση αυτής της μεγάλης βάσης δεδομένων πληθυσμού μας επέτρεψε να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, άλλες ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υποφέρουν οι εργαζόμενοι ή αλλαγές στη ζωή, όπως το διαζύγιο», εξηγεί η Nuria Matilla-Santander, επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο ινστιτούτο και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιήσαμε, μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι ότι η διαφορά στη θνησιμότητα οφείλεται στην επισφάλεια της απασχόλησης και όχι σε μεμονωμένους παράγοντες».

prooros thanatos ergasiako

“Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά αφού δείχνουν ότι το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας που παρατηρείται στους εργαζόμενους μπορεί να αποφευχθεί. Εάν μειώσουμε την επισφάλεια στην αγορά εργασίας, μπορούμε να αποφύγουμε τους πρόωρους θανάτους στη Σουηδία.” Η Δρ Matilla-Santander λέει ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η εξέταση των συγκεκριμένων αιτιών θνησιμότητας από αυτή την άποψη.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα