24.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Υγιής γήρανση: Η διατροφή στην πρώιμη ζωή έχει σημασία για την υγιή γήρανση

Η σωστή και υγιεινή διατροφή στα πρώτα σας χρόνια μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας στα γηρατειά. Η ζύμη είναι καλό πρότυπο οργανισμών για τη μελέτη της γήρανσης, καθώς μοιράζονται πολλά από τα ίδια κυτταρικά μηχανήματα με τα ζώα και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με ερευνητές στο Ινστιτούτο Babraham στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υγιής γήρανση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διατροφικών αλλαγών χωρίς περιορισμούς, δυνητικά βελτιστοποιώντας τη διατροφή και ότι η κακή υγεία δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

giransi diatrofi

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ο θερμιδικός περιορισμός βελτιώνει την υγεία στη μετέπειτα ζωή και μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή. Ωστόσο, μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι ο θερμιδικός περιορισμός πρέπει πραγματικά να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή για να επιτευχθεί αυτό το αντίκτυπο και τα οφέλη για την υγεία εξαφανίζονται όταν ξαναρχίσει μια κανονική δίαιτα. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, που διεξήχθη στη μαγιά υποδηλώνει ότι μια εναλλακτική λύση στον περιορισμό των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής.

«Δείχνουμε ότι η διατροφή στην πρώιμη ζωή μπορεί να αλλάξει τη μαγιά σε μια πιο υγιεινή τροχιά. Δίνοντας στη μαγιά μια διαφορετική δίαιτα χωρίς περιορισμό των θερμίδων καταφέραμε να καταστείλουμε τη γήρανση, όταν τα κύτταρα δεν διαιρούνται πλέον, και την απώλεια φυσικής κατάστασης στα γηρασμένα κύτταρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Dorottya Horkai, από το Ινστιτούτο. Αντί να καλλιεργούν μαγιά με τη συνήθη διατροφή τους πλούσια σε γλυκόζη, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή τους με γαλακτόζη και παρατήρησαν ότι πολλές μοριακές αλλαγές που συνήθως συνοδεύουν τη γήρανση δεν συνέβησαν.

diatrofi igiis giransi

Τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν με γαλακτόζη παρέμειναν εξίσου κατάλληλα με τα νεαρά κύτταρα ακόμη και αργά στη ζωή, παρόλο που δεν ζούσαν πλέον, δείχνοντας ότι η περίοδος κακής υγείας προς το τέλος της ζωής μειώθηκε δραματικά. «Κυρίως, η διατροφική αλλαγή λειτουργεί μόνο όταν τα κύτταρα είναι νεαρά, και στην πραγματικότητα η διατροφή έχει μικρή διαφορά στην παλιά μαγιά. Είναι δύσκολο να μεταφραστεί τι σημαίνει νεότητα μεταξύ μαγιάς και ανθρώπου, αλλά όλες αυτές οι μελέτες δείχνουν την ίδια τάση – να ζεις μια μακρά και υγιή ζωή, μια υγιεινή διατροφή από μικρή ηλικία κάνει τη διαφορά», εξήγησε ο Δρ Jon Houseley, από το Ινστιτούτο.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα