25.6 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Καρκίνος του Μαστού: Ευρήματα μελέτης παρέχουν νέα εικόνα για το πώς εξελίσσεται η νόσος

Καρκίνος του Μαστού: Ο θετικός στη μετατόπιση der(1;16) καρκίνος του μαστού προήλθε από ένα μόνο κύτταρο γύρω στην εφηβεία. Αυτό το κύτταρο υπέστη επανειλημμένα κυτταρική διαίρεση και επεκτάθηκε μέχρι να εξελιχθεί σε καρκίνο του μαστού αρκετές δεκαετίες αργότερα. Στη συνέχεια, από την ηλικία των 30 ετών περίπου έως και μετά την εμμηνόπαυση, πολλαπλά κύτταρα διαφόρων προελεύσεων δημιούργησαν πολυκεντρικό καρκίνο. Από τα πρώτα στάδια των κυτταρικών μεταλλάξεων που ξεκινούν στην εφηβεία μέχρι την εκδήλωσή τους ως καρκίνος του μαστού σε μεταγενέστερα χρόνια, η όλη διαδικασία παρέμεινε καλυμμένη από μυστήριο. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κιότο αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο σχηματίζεται ο καρκίνος του μαστού στα κύτταρα του επιθηλίου των θηλαστικών, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η έκκριση γάλακτος. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

prokarkinikes

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση της ομάδας, περίπου 20 μεταλλάξεις συσσωρεύονται ετησίως σε κάθε επιθηλιακό κύτταρο μέχρι την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, ο ρυθμός των μεταλλάξεων μειώνεται σημαντικά. “Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο επιθήλιο του μαστού, γεγονός που συσχετίζεται με την ανακάλυψή μας για μειωμένη συσσώρευση μετά τον τοκετό”, λέει ο αντίστοιχος συγγραφέας Seishi Ogawa της Ιατρικής Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του KyotoU. Καθώς το 70% των καρκίνων του μαστού θεωρείται ότι είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, η ομάδα του Ogawa μπορεί να ρίξει φως στον ρόλο των οιστρογόνων στην έναρξη του καρκίνου του μαστού. Η περαιτέρω διερεύνηση της γενετικής σχέσης μεταξύ του καρκίνου του μαστού, των περιβαλλουσών αλλοιώσεων και των φυσιολογικών επιθηλιακών κυττάρων οδήγησε στη χαρτογράφηση της θετικής στη μετατόπιση επέκτασης του καρκίνου του μαστού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας επέκτασης, κύτταρα πολλαπλής προέλευσης που στη συνέχεια θα εμφάνιζαν καρκίνο του μαστού εκδηλώθηκαν κατά μέσον όρο σε ηλικία 30 ετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις μεταλλάξεις-οδηγούς -τις γενετικές αλλαγές σε κύτταρα που είναι ήδη καρκινικά- που οδηγούν σε μη φυσιολογική ανάπτυξη. Αλλά αυτά τα ευρήματα δίνουν μόνο μια μερική εικόνα της διαδικασίας και δεν αποκαλύπτουν το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά των μεταλλάξεων-οδηγών ή του σχηματισμού του καρκίνου.

karkinosmast

“Οι ιστοί που φαίνονται φυσιολογικοί μπορεί να περιέχουν ήδη πολυάριθμους πληθυσμούς μη καρκινικών κυττάρων -ή κλώνων- που έχουν αποκτήσει μεταλλάξεις σε γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο”, λέει ο συν-συγγραφέας Tomomi Nishimuraτης Μεταπτυχιακής Ιατρικής Σχολής του KyotoU. Αφού εξέτασε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις μεταλλάξεις τόσο των καρκινικών όσο και των μη καρκινικών αλλοιώσεων που προέρχονται από τους κλώνους, η ομάδα ανακατασκεύασε ένα εξελικτικό δέντρο για να απεικονίσει το μοναδικό μοτίβο της εξέλιξης του καρκίνου. “Η μελέτη μας μάς φέρνει πιο κοντά στην αποκάλυψη του κλινικού προφίλ του ευαίσθητου στα οιστρογόνα καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, βοηθώντας ενδεχομένως στην παρακολούθηση και την πρόληψη του κινδύνου καρκίνου”, προσθέτει ο Ogawa.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα