22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιδρώτας άγχος: Ο ιδρώτας σας μπορεί να υποδηλώνει άγχος ή κατάθλιψη

Μια νέα μέθοδος διαλογής που αναπτύχθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Ταϊλάνδης, απέδωσε ακρίβεια περίπου 90%. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το εξαιρετικά αποτελεσματικό και προσιτό τεστ θα βελτιώσει τη διάγνωση όταν η πρόσβαση σε ψυχιάτρους είναι περιορισμένη και θα αποτρέψει διαγνωστικές ανακρίβειες που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης προσυμπτωματικού ελέγχου.

agxos efidrosi

Σε μια πιλοτική μελέτη συμμετείχαν 1.084 πυροσβέστες από 47 πυροσβεστικούς σταθμούς γύρω από την Μπανγκόκ τον Φεβρουάριο-Δεκέμβριο του 2022. Τα δείγματα ιδρώτα συλλέχθηκαν εισάγοντας αποστειρωμένα βαμβακερά επιχρίσματα κάτω από κάθε μασχάλη και διατηρώντας τα για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα δείγματα τοποθετήθηκαν σε ένα αποστειρωμένο φιαλίδιο με καπάκι και στάλθηκαν στο εργαστήριο για εξέταση με χημικό αναλυτή οσμών.

Αέρας από το εσωτερικό των φιαλιδίων δείγματος εγχύθηκε στη μηχανή και αναλύθηκε για 10 έως 15 λεπτά. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε ένα δακτυλικό αποτύπωμα των χημικών ουσιών σε κάθε δείγμα. “Καταρχήν, τα άτομα με την ίδια ασθένεια μοιράζονται συχνά την ίδια ομάδα χημικών ουσιών. Ομοίως, άτομα με πάρα πολύ ή πολύ λίγα από αυτά τα χημικά μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν υψηλό στρες ή έχουν κατάθλιψη. Η ακρίβεια της αναγνώρισης των αποτελεσμάτων από το προηγούμενο δείγμα είναι περίπου το 90%,” λέει ο επικεφαλής ερευνητής Chadin Kulsing, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Χημείας, Σχολή Επιστημών.

Αν και η νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου φαίνεται να είναι ακριβής, οι ψυχίατροι εξακολουθούν να καλούνται να κάνουν την τελική διάγνωση. Η έκθεση σε επικίνδυνες και αποστραγγιστικές καταστάσεις και η προσέγγιση των επιζώντων από την καταστροφή θέτουν τους πρώτους ανταποκριτές σε αυξημένο κίνδυνο τραύματος. Υπολογίζεται ότι το 30% από αυτούς αναπτύσσουν παθήσεις συμπεριφοράς όπως η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), σε σύγκριση με το 20% στον γενικό πληθυσμό.

Παρά την αυξανόμενη ανάγκη για φροντίδα ψυχικής υγείας, η πρόσβαση σε αυτήν παραμένει περιορισμένη σε πολλούς πρώτους ανταποκριτές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εθελοντές πυροσβέστες αναφέρουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από τους πυροσβέστες σταδιοδρομίας. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερα δομικά εμπόδια στην περίθαλψη ψυχικής υγείας, όπως το κόστος και η διαθεσιμότητα πόρων. Σε μια μικρή μελέτη του 2019, οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν ανέφεραν ότι η έλλειψη γνώσης και ορισμένες κατασκευές τους εμπόδιζαν να αναζητήσουν φροντίδα ψυχικής υγείας.

agxos idrotas

Για παράδειγμα, ένιωθαν ότι «δεν μπορούσαν να δείξουν αδυναμία» αναζητώντας βοήθεια ή φοβούνταν μια παραβίαση του απορρήτου. Επιπλέον, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν αρνητικές εμπειρίες με θεραπευτές, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη δουλειά τους ή δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με το τραύμα τους. Η νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου που βασίζεται σε χημικές μετρήσεις είναι εύκολα προσβάσιμη και μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια στην φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα