26.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλλεργία υπερτροφές: 10% των Αμερικανών ευαίσθητοι σε 1 από τα 5 κορυφαία superfoods

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ευαίσθητοι σε μερικές από τις πιο κοινές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων chia, των κράνμπερι και του πράσινου τσαγιού, καθώς το κίνημα των υπερτροφών συνεχίζεται. Ο ειδικός σε θέματα ευαισθησίας τροφίμων YorkTest ανέλυσε περισσότερα από 12.000 από τα αποτελέσματα των δοκιμών ευαισθησίας στα τρόφιμα, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν το 10% του πληθυσμού είναι ευαίσθητο σε μία από τις πέντε κορυφαίες πιο αντιδραστικές υπερτροφές.

allergies ipertrofes

Οι σπόροι Chia είναι η υπερτροφή που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, με το 8,7% των δοκιμών να δείχνουν αντιδραστικότητα – που ισοδυναμεί με περισσότερους από 27,14 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οι πλούσιοι σε ωμέγα-3 σπόροι αυξήθηκαν σε δημοτικότητα πέρυσι, αλλά ένας στους δέκα Αμερικανούς είναι ευαίσθητος σε αυτούς, υποφέροντας από καταρροή έως κοιλιακούς πόνους και κνίδωση.

Το πράσινο τσάι έχει ποσοστό αντίδρασης 1,2%, το οποίο είναι μικρότερο σε σύγκριση, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει ότι έως και 3,7 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να υποφέρουν με κάθε γουλιά. Αυτό έρχεται καθώς το ενδιαφέρον για τις υπερτροφές – που διαφημίζονται για τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία – έχει αυξηθεί. Οι αναζητήσεις της Google για «σαλάτα υπερτροφής» αυξήθηκαν κατά 52% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ενδιαφέρον για τις «ιδέες για υπερτροφές» διπλασιάστηκε επίσης.

Η ανάλυση YorkTest των δοκιμών ευαισθησίας στα τρόφιμα βρέθηκε:

  • Σπόροι Chia – ποσοστό αντίδρασης 8,7% (ισοδύναμο με 27 εκατομμύρια Αμερικανούς)
  • Goji berries – ποσοστό αντίδρασης 7,4% (ισοδύναμο με 23 εκατομμύρια Αμερικανούς)
  • Λινάρι/λιναρόσπορος – ποσοστό αντίδρασης 5,2% (ισοδύναμο με 16 εκατομμύρια Αμερικανούς)
  • Cranberries – ποσοστό αντίδρασης 1,2% (ισοδύναμο με 5 εκατομμύρια Αμερικανούς)
  • Πράσινο τσάι – ποσοστό αντίδρασης 1,2% (ισοδύναμο με 3 εκατομμύρια Αμερικανούς)

 

Ακόμη και όσοι είναι ανεκτικοί στους σπόρους chia θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τα goji berries, τα οποία έχουν ποσοστό αντίδρασης 7,4% και ήρθαν στη δεύτερη θέση στη λίστα. Μπορεί να είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, αλλά περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αντιμετωπίζουν φούσκωμα, ναυτία και δερματικά εξανθήματα όταν τα χρησιμοποιούν ως επικάλυψη για γιαούρτι.

Ο λιναρόσπορος είναι ένα άλλο δημοφιλές πρόσθετο σε μια σειρά από φρουτώδη σνακ, αλλά ένας στους 20 Αμερικανούς μπορεί να είναι ευαίσθητος – και σύμφωνα με το Allergy Los Angeles, είναι ένα αναδυόμενο αλλεργιογόνο. Τα cranberries είναι η τελευταία υπερτροφή που εμφανίζεται στην πρώτη πεντάδα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ευαισθησία. Περίπου 5,3 εκατομμύρια μπορεί να βρεθούν σε εξάψεις, με πονοκέφαλο ή υγρά μάτια μετά την κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Kerri Ferraioli, ειδικός διατροφολόγος στο YorkTest, είπε: «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στις υπερτροφές καθώς αναζητούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, πριν κάνετε οποιαδήποτε μεγάλη ανανέωση στις ώρες των γευμάτων σας, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μάθετε πώς μπορεί να αντιδράσει το σώμα σας εάν εισάγετε κάτι νέο. Με τη βοήθεια αξιόπιστων δοκιμών ευαισθησίας στα τρόφιμα στο σπίτι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τον μοναδικό τρόπο που λειτουργεί το σώμα τους. Παρόλο που υπάρχουν πολλές γνωστές ομάδες τροφίμων που θα μπορούσαν να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αντίδραση, όπως η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά.

superfoods allergia

Τελικά όλοι είναι διαφορετικοί και αν νιώθετε κάπως «άτονοι», θα μπορούσε να είναι το φαγητό που δεν περιμένετε, προκαλώντας συμπτώματα. Εάν είστε ένας από τους 27 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι όντως ευαίσθητοι στους σπόρους chia, η κατανάλωση περισσότερης κινόα, σουσάμι ή κολοκυθόσπορων θα μπορούσε να προσφέρει παρόμοια διατροφικά οφέλη. Τα βατόμουρα ή τα βατόμουρα είναι μια άλλη εναλλακτική στα γκότζι μπέρι, και έχουν εξίσου καλή γεύση σε ένα smoothie! Γνωρίζοντας περισσότερα για το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα – αλλά πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα