25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Δωδεκάνησα: 8 μικρά νησάκια στα Δωδεκάνησα με απίστευτες ομορφιές

Η αλυσίδα των Δωδεκανήσων στο Αιγαίο μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «Δώδεκα Νησιά» και όμως η λάμψη των μεγαλύτερων ονομάτων (Ρόδος, Κως και Κάρπαθος) είναι τόσο δυνατή, που θα σας συγχωρούσαν που δεν ξέρετε τα υπόλοιπα: Χάλκη, Σύμη, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Νίσυρος, Κάσος και Αγαθονήσι. Δεν τους έχετε ακούσει ποτέ; Λοιπόν, ήρθε η ώρα να μυηθείτε σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και ελάχιστα γνωστά νησιωτικά πετράδια της Ελλάδας.

dodekanisa e1689154448648

Χάλκη

Το να πηδήξεις από την κοντινή Ρόδο στη μικροσκοπική Χάλκη είναι σαν να μπαίνεις σε μια άλλη εποχή. Αριστοκρατικά αρχοντικά, γεμάτα λουλούδια σοκάκια και σχεδόν κανένα αυτοκίνητο δεν περιμένουν στο μικρότερο κατοικημένο νησί των Δωδεκανήσων. Η Χάλκη καταφέρνει να συνδυάσει την αρχοντιά με την καθαρή απλότητα, αντλώντας από τη λάμψη των ημερών της δόξας του 18ου και 19ου αιώνα. Είτε βρίσκεστε σε μια ταβέρνα στο Νημποριό (ο μοναδικός οικισμός) απολαμβάνοντας φρέσκα θαλασσινά και τα τοπικά ζυμαρικά (μακαρούνια), επισκεπτόμενοι το μεσαιωνικό κάστρο (χτισμένο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη) είτε χαλαρώνετε σε μια από τις ήσυχες παραλίες, προετοιμαστείτε για πολλά της ήσυχης ζωής.

Σύμη

Άλλη μια ημερήσια εκδρομή από τη Ρόδο ή ένας προορισμός από μόνος της, η Σύμη έχει πολύχρωμα αρχοντικά και τη δική της απλή ζωή. Η είσοδος στο λιμάνι, τον Γιαλό, είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο, αλλά και η Σύμη έχει διατηρήσει όλη της τη ζωντάνια και την αγάπη της για τη ζωή.

Καστελόριζο

Το πιο απομακρυσμένο ελληνικό νησί απέχει μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, αλλά το Καστελόριζο (γνωστό και ως Μεγίστη) παραμένει έντονα ελληνικό. Το λιμανάκι του φωτίζεται από τα ζωηρά χρώματα των διώροφων σπιτιών (ακόμα ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία) και κοντά βρίσκεται το Kastello Rosso, το σκουρόχρωμο κάστρο που έχτισαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, από το οποίο πήρε το όνομά του το νησί.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελόριζου κάνει ένα συναρπαστικό μάθημα ιστορίας. Το Καστελόριζο είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν μια πραγματική καλοκαιρινή απόδραση. Η μόνιμη ανάμνησή σας από αυτό το περήφανο μικρό νησάκι θα είναι από τους ενθουσιώδεις ντόπιους. Τα ταξίδια με σκάφος περιλαμβάνουν το μικροσκοπικό νησάκι Ρω (με μια συναρπαστική δική του ιστορία) και τις ιριδίζουσες Μπλε Σπηλιές.

Λειψοί

Κατευθυνόμενοι βόρεια της Κω, περνώντας από την Κάλυμνο και τη Λέρο, φτάνετε στους Λειψούς, ένα από τα πιο ανέγγιχτα ελληνικά νησιά, που περιβάλλεται από 24 ακόμη μικρότερες νησίδες. Οι διακοπές στους Λειψούς είναι να κολυμπήσετε σε υπέροχα καθαρά νερά και να απολαύσετε τις απλές απολαύσεις της ζωής. Οι παραλίες είναι απομονωμένες και υπάρχει εξαιρετική πεζοπορία (συμπεριλαμβανομένης μιας διαδρομής προς τα ερείπια μιας ακρόπολης). Εκδρομές με σκάφος στα γύρω νησάκια (Μακρονήσι, Ασπρονήσι, Τηγανάκια, Μαράθι…) σας μυούν σε πιο φανταστικά σημεία για κολύμπι. Επαγγελματική συμβουλή: Προσπαθήστε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ. Θα λατρέψετε την εμπειρία (και το τοπικό γλυκό κρασί).

Τήλος

Ενδιάμεσα στην Κω και τη Ρόδο, αυτό το μικρό νησί διαθέτει μονοπάτια πεζοπορίας και ανέγγιχτες παραλίες. Ήταν επίσης ένα από τα τελευταία προπύργια ελεφάντων στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη οστών 4.000 ετών σε μια σπηλιά (και αυτά που εκτίθενται στο δημαρχείο) μας λέει πολλά. Θα βρείτε την κλασική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική (ασπρισμένα σπίτια και στενά σοκάκια) και η θέα από το Κάστρο των Ιπποτών είναι (ακόμα και με τα υψηλά πρότυπα των ελληνικών κάστρων στην κορυφή του λόφου) εκπληκτική. Στη Μονή του Αγίου Πεντελεήμονα θαυμάστε τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά αλλά αφήστε άφθονο χρόνο για μπάνιο και υπέροχο φαγητό.

Νίσυρος

Ονομάστε ένα νησί του Αιγαίου ευλογημένο με ηφαιστειακή ομορφιά και θέα στην Καλντέρα που δεν είναι η Σαντορίνη. Η απάντηση είναι η Νίσυρος (ακριβώς νότια της Κω), όπου μπορείτε να απολαύσετε μια ζεστή πηγή και να δροσιστείτε στο Αιγαίο την ίδια μέρα και να επισκεφτείτε όχι έναν αλλά τρεις ηφαιστειακούς κρατήρες (τους έχουν ονομάσει οι ντόπιοι). Η πεζοπορία εδώ δεν πρέπει να χάσετε, όπως επίσης και τα ορεινά χωριά – η Νικιά (με το Ηφαιστειογενές Μουσείο) και ο Εμπορειός (στην κορυφή του είναι το Φρούριο της Παντονίκης). Ή απλά πιείτε ένα κοκτέιλ σε ένα δροσερό νυχτερινό κέντρο στην κύρια πόλη, το Μανδράκι.

Κάσος

Ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, η Κάσος είναι το νοτιότερο από τα πετράδια του νησιού. Από το μικρό παλιό λιμανάκι, την Μπούκα, μέχρι τα ατμοσφαιρικά σοκάκια της Αγίας Μαρίνας (της κεντρικής πόλης), τραβάει τα κορδόνια σας όπως οι ντόπιοι πειράζουν μελωδίες από τις λύρες τους. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ανάμεσα σε μοναστήρια (όπως ο βυζαντινός Άγιος Μάμμας) και σπηλιές (υπάρχουν δύο για επίσκεψη) και να χαλαρώσετε σε ήσυχες παραλίες. Και υπάρχουν εκδρομές με καραβάκι στις χρυσαφένιες αμμουδιές της νησίδας Αρμαθιά. Αν το επισκεφτείς μέρα γιορτής, οι λύρες και τα λαούτα ζωντανεύουν.

dodeka nisia e1689154494258

Αγαθονήσι

Το τελευταίο μας κρυμμένο στολίδι στα Δωδεκάνησα είναι το μικρό Αγαθονήσι, κοντά στην Πάτμο (ένα από τα πιο απομακρυσμένα ελληνικά νησιά), με λίγες ταβέρνες, μπαρ και ξωκλήσια και μια μοναδική γοητεία. Είναι το είδος του μέρους που μπορείτε να κανονίσετε με έναν ψαρά να επισκεφθείτε μια απομονωμένη παραλία (υπάρχουν επίσης πιο προσβάσιμες επιλογές). Παρά το άγονο τοπίο, οι εργατικοί ντόπιοι καλλιεργούν τα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται. (Δοκιμάστε την κατσικίσια πατάτα – αργοψημένη με πατάτες). Η κύρια πόλη, το Μεγάλο Χωριό είναι σχεδόν αόρατη από τη θάλασσα.

Είτε ως ημερήσιες εκδρομές είτε ως τουριστικό δρομολόγιο από τη Ρόδο ή την Κω, τα Δωδεκάνησα απλώνονται μπροστά σας. Και δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν και άλλα συναρπαστικά νησιά στην αλυσίδα για να ανακαλύψετε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα