22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Βάρος υγεία: Καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Αν πιστεύετε ότι μόνο η καθιστική ζωή και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, κάνετε λάθος. Ορισμένες παθήσεις υγείας μπορούν επίσης να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να σας κάνουν να παίρνετε βάρος ακούσια. Οι ορμονικές αλλαγές, ο κακός ύπνος και το άγχος είναι λίγοι από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να σας προκαλέσουν μια παχιά κοιλιά. Η αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας ανοίγοντας το δρόμο για πολλές επιπλοκές υγείας όπως ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά προβλήματακαι εγκεφαλικό. Έτσι, αν δείτε τους αριθμούς στη ζυγαριά σας να ανεβαίνουν χωρίς καμία ορατή αιτία, αλλαγή διατροφής ή τρόπου ζωής, μπορεί να είναι ακόμα πιο απογοητευτικό. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επισκεφτείτε τον γενικό γιατρό σας για λεπτομερή αξιολόγηση. Μπορεί να συστήσει μερικές εξετάσεις για να αναζητήσετε τις ασθένειες και τις καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους στο σώμα σας. Όπως και η απροσδόκητη αύξηση βάρους, η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι σημάδι ανησυχίας για εσάς. Οι καταστάσεις υγείας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άνοια, η κοιλιοκάκη, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , η φυματίωση κ.λπ. μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνική απώλεια βάρους. Αν και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και στις δύο περιπτώσεις, εδώ, σας δίνουμε μια μικρή εκτίμηση για τις συνθήκες υγείας που μπορούν να σας κάνουν να κερδίσετε βάρος.

varos 6

Υποθυρεοειδισμός

Αυτή η ενδοκρινική (ορμονική) διαταραχή επηρεάζει πολλούς σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση αυτοάνοσης δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς είναι στο 12,4 τοις εκατό των παιδιών, ενώ οι αριθμοί είναι μεταξύ 10 και 60 τοις εκατό στους ενήλικες. Είναι μια κατάσταση όταν ο θυρεοειδής αδένας σας αποτυγχάνει να παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που μπορούν να επηρεάσουν τις σωματικές σας λειτουργίες. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο τέλος του λαιμού σας και παράγει θυρεοειδικές ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες λειτουργίες του σώματος όπως η ρύθμιση του μεταβολισμού, η θερμοκρασία του σώματος, ο καρδιακός παλμός κ.λπ. Η τριιωδοθυρονίνη και η θυροξίνη είναι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής σας και ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας. Ο αριθμός των θερμίδων που θα κάψετε σε μια μέρα καθορίζεται από την αποτελεσματικότητα των μεταβολικών σας λειτουργιών μεταξύ άλλων παραγόντων. Η διακύμανση του μεταβολισμού σας που προκαλείται από τη χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση βάρους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στοIndian Journal of Endocrinology and Metabolism , οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

Αυπνία

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή ύπνου κατά την οποία ένα άτομο αποτυγχάνει να κοιμηθεί. Στις μέρες μας, με την αυξανόμενη πίεση και το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, η αϋπνία γίνεται συχνό φαινόμενο. Εάν πάσχετε από αυτή τη διαταραχή ύπνου, είτε θα δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε είτε θα ξυπνήσετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και τα δύο επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας και αυξάνουν τις πιθανότητές σας να πάρετε αυτά τα επιπλέον κιλά. Έτσι λειτουργεί: Όταν δεν κοιμάστε σωστά, επηρεάζει το κιρκάδιο ρολόι σας, οδηγώντας σε διακύμανση του μεταβολισμού σας. Επίσης, όταν δεν μπορείτε να έχετε ποιοτικό ύπνο, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να σας δυσκολέψει να ασκηθείτε. Οι σωματικές σας δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κόπωση που προκαλείται από τον ύπνο. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος πρόκλησης αύξησης βάρους. Σύμφωνα με ειδικούς στον ύπνο και γενικούς γιατρούς.

varos 4

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που ονομάζεται επίσης PCOS, είναι μια ορμονική διαταραχή που είτε καθυστερεί τον έμμηνο κύκλο σας είτε σας δίνει παρατεταμένες περιόδους. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, εάν πάσχετε από PCOS, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ορμονικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν ξέσπασμα ακμής, τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, δυσκολία στη σύλληψη και αύξηση βάρους. Η σχέση μεταξύ PCOS και αύξησης βάρους είναι ότι αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να σας κάνει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου το σώμα σας δεν μπορεί να μετατρέψει τη ζάχαρη και το άμυλο σε ενέργεια από τα τρόφιμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν στην υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων ορμονών που μπορεί να σας κάνουν να κερδίσετε βάρος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Management, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση πίσω από το PCOS και την παχυσαρκία. Η μελέτη σημείωσε περαιτέρω ότι οι γυναίκες με αυτή την ορμονική διαταραχή είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος σε σύγκριση με εκείνες που είναι υγιείς.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα