20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τρανς λιπαρά: Οι αρνητικές επιπτώσεις των τρανς λιπαρών στην καρδιά μας

Η εκπληκτική αποκάλυψη ότι 5.400.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να μειώσουμε την πρόσληψη αυτών των επιβλαβών λιπαρών. Οι πολύτιμες πληροφορίες που θα βρείτε για τις δυσμενείς επιπτώσεις των τρανς λιπαρών στην καρδιαγγειακή ευεξία είναι πολύ σημαντικές. Προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με την απομάκρυνση πέντε διαδεδομένων τροφών με trans-λιπαρά για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας της καρδιάς μας. Η σχέση μεταξύ των τρανς λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων έχει τις ρίζες του στον αντίκτυπό τους στα επίπεδα χοληστερόλης. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (συχνά αναφέρεται ως “κακή” χοληστερόλη) ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (“καλή” χοληστερόλη” ) αρτηριακή νόσο.

trans

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για μια υγιή καρδιά

Μερικώς Υδρογονωμένα Έλαια: Βρίσκονται συνήθως σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες. Καθώς τηγανίζονται σε ένα χρυσαφένιο τραγανό, τα τρανς λιπαρά μπορεί να γίνουν ακόμη πιο επιβλαβή για την καρδιά σας. Η κατανάλωση του με μέτρο και η επιλογή πιο υγιεινών σνακ μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης τρανς λιπαρών.

Συσκευασμένα σνακ : Πολλά συσκευασμένα μπισκότα, κράκερ και πατατάκια περιέχουν κρυμμένα τρανς λιπαρά για να βελτιώσουν τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Αυτά τα βολικά σνακ μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά η κρυμμένη περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αντικατάστασή τους με ολόκληρα, μη επεξεργασμένα σνακ, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι, θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Οι κατεψυγμένες πίτσες, οι πίτες, οι παράνθας, τα γεύματα κ.λπ. θα μπορούσαν να είναι γεμάτα με trans-λιπαρά. Μπορεί να είναι γευστικό και η συσκευασία να λέει χαμηλά λιπαρά, αλλά κάθε μερίδα θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 1 γραμμάριο trans-λιπαρά.

Εμπορικά αρτοσκευάσματα : Τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και τα μάφιν από εμπορικά αρτοποιεία περιέχουν συχνά τρανς λιπαρά. Αυτά τα λίπη ενισχύουν τη γεύση και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, αλλά οι καρδιαγγειακές συνέπειές τους είναι τρομερές. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των απολαυστικών λιχουδιών σας εκθέτει σε περιττό κίνδυνο, επομένως η εξέταση των σπιτικών εκδόσεων ή των πιο υγιεινών επιδορπίων είναι μια ασφαλέστερη διαδρομή. Επίσης, αποφύγετε τα προσυσκευασμένα μείγματα κέικ και το frosting συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά για βελτιωμένη υφή.

Αγαπημένα φαστ φουντ : Πολλά είδη φαστ φουντ παρασκευάζονται με έλαια πλούσια σε τρανς λιπαρά, εντείνοντας την πιθανότητα απόφραξης των αρτηριών.

Ποικιλίες ποπ κορν μικροκυμάτων: Ορισμένες μάρκες ποπ κορν μικροκυμάτων χρησιμοποιούν τεχνητές γεύσεις και λιπαρά με trans-λίπη για να βελτιώσουν τη γεύση. Η επιλογή απλών πυρήνων και η προσθήκη των δικών σας καρυκευμάτων μπορεί να είναι μια πιο νόστιμη και υγιεινή επιλογή.

trasn

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Επίσης, εάν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά. Αποφεύγοντας τα τρόφιμα με τρανς λιπαρά και δίνοντας προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και υιοθετώντας πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα