25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τράπεζα Αγγλίας: Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να προσφέρουν υποστήριξη σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε σήμερα ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια από ό,τι μπορούσαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια.

agglia trapeza

Στην εξαμηνιαία οικονομική αξιολόγησή της, η κεντρική τράπεζα είπε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερα χρέη λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, ιδιαίτερα άτομα των οποίων οι συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν λήξει ή σύντομα θα τελειώσουν. Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι αρκετοί παράγοντες θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που αθετούν τα στεγαστικά δάνειά τους.

Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν περισσότερα κεφάλαια και έχουν πολύ λιγότερα χρέη από ό,τι πριν από 15 χρόνια, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν στα προβληματικά νοικοκυριά περισσότερες οικονομικές επιλογές. Αυτό περιλαμβάνει το να επιτρέπεται στους δανειολήπτες να διαφοροποιούν τους όρους των δανείων τους. Το μέσο νοικοκυριό έχει επίσης λιγότερο χρέος από ό,τι τότε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό 15ετίας του 5% τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε για περαιτέρω αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια υποχώρησης προς τον στόχο του 2%. Αυτό είχε αντίκτυπο σε όλες τις αγορές δανεισμού, ιδιαίτερα στην αγορά στεγαστικών δανείων. «Θα υπάρξουν συνέπειες από τα αυξημένα επιτόκια, φοβάμαι, γιατί γι’ αυτό, από την άποψη της νομισματικής πολιτικής, πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

Με έως και 2,5 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου που πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του 2024, τα νοικοκυριά θα επιδιώξουν να κλείσουν νέες συμφωνίες, οι οποίες, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον κατά ένα τρίτο ακριβότερες. Ο Bailey είπε ότι περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αύξηση 500 λιρών στις μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων μέχρι το τέλος του 2026.

trapezes

Η Τράπεζα της Αγγλίας διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας, όπως η Barclays, η HSBC και η NatWest Group, πέρασαν μια σειρά από stress tests, τα οποία αξιολογούν την απόδοση τους σε ένα σενάριο επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αύξησης των παγκόσμιων επιτοκίων, βαθιάς ύφεσης και υψηλότερων ανεργία.

Η τράπεζα σημείωσε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων σε πολλές χώρες και η μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες «δημιούργησε άγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω ορισμένων καναλιών», συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας τριών μεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ και της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse από την Ελβετή αντίπαλό της, UBS.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα