Το Sazerac είναι στενός ξάδερφος του Old Fashioned που παραδοσιακά αποτελείται από ουίσκι σίκαλης ή κονιάκ, bitters, ζάχαρη και αψέντι. Το ποτό υπάρχει ήδη από το 1838, με το ίδιο το κοκτέιλ να γίνεται εμπορικό σήμα το 1900 από την εταιρεία Sazerac. Το κοκτέιλ Sazerac στέφθηκε το επίσημο κοκτέιλ της Νέας Ορλεάνης το 2008. Πιστεύεται ότι τα πρώτα Sazerac παρασκευάστηκαν με γαλλικό κονιάκ – Sazerac de Forge et Fils Cognac, για να είμαστε συγκεκριμένοι – και όχι με το κανονικό πλέον ουίσκι σίκαλης.
Η παλαιότερη εκδοχή του κοκτέιλ λέγεται ότι προήλθε από τον Antoine Amédée Peychaud, έναν φαρμακοποιό από το Saint-Domingue, μια γαλλική αποικία στη σημερινή Αϊτή. Ο Peychaud μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη την εποχή της Αϊτινής Επανάστασης, όπου άνοιξε ένα φαρμακείο που πούλησε, μεταξύ άλλων, το συνονόματό του Peychaud’s Bitters. Η ιστορία λέει ότι ο επιχειρηματίας άρχισε να συνδυάζει τα bitters του με κονιάκ, ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το ελιξίριο που προέκυψε ως βοήθημα υγείας.
Τελικά αυτό το κοκτέιλ αυξήθηκε σε δημοτικότητα σε σημείο που οι ντόπιοι το αναζήτησαν είτε ήταν άρρωστοι είτε όχι, και γεννήθηκε το κοκτέιλ Sazerac. Γύρω στο 1885, αφού η επιδημία φυλλοξήρας στην Ευρώπη αποδεκάτισε τους γαλλικούς αμπελώνες, το κονιάκ με βάση το σταφύλι αντικαταστάθηκε με αμερικάνικο ουίσκι σίκαλης ως το απόσταγμα επιλογής του Sazerac.
Συστατικά
- Αψέντι, για να ξεπλύνετε το ποτήρι
- 1 κύβος ζάχαρης
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρύο νερό
- 4 σταγόνες Peychaud’s bitters
- 75 ml ουίσκι σίκαλης
- Γαρνίρισμα: φλούδα λεμονιού
Βήματα
- Ξεπλύνετε ένα παγωμένο ποτήρι με αψέντι, πετάξτε κάθε περίσσεια και αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα ποτήρι ανάμειξης, ανακατέψτε τον κύβο ζάχαρης, το νερό και τα bitters του Peychaud.
- Προσθέστε το ουίσκι σίκαλης, γεμίστε το ποτήρι του μίξερ με πάγο και ανακατέψτε για 15-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να κρυώσει καλά.
- Σούρωσε στο έτοιμο ποτήρι.
- Στρίψτε τη φλούδα λεμονιού στην επιφάνεια του ροφήματος για να εκφράσει τα έλαια της φλούδας και μετά γαρνίρετε με τη φλούδα.