21.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νόσος Πάρκινσον: Η ποιοτική φροντίδα για τα άτομα με Πάρκινσον είναι ελλιπής σε όλες τις ΗΠΑ

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει την ανησυχητική έλλειψη κατάλληλης φροντίδας για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά άτομα δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, με ένα σημαντικό ποσοστό να βασίζεται σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή να μην επισκέπτεται καθόλου γιατρό. Η ανάλυση των δεδομένων Medicare έδειξε ότι λιγότερο από το 10% των ατόμων με νόσο Πάρκινσον συμβουλεύονταν νευρολόγο εξειδικευμένο στη θεραπεία της πάθησης.

nosos parkinson e1689151104515

Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, προκαλώντας τη σταδιακή απώλεια του κινητικού ελέγχου. Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη παρέμβαση και η προσαρμοσμένη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων ζουν με την πάθηση. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των ασθενών με νόσο Πάρκινσον που καλύπτονται από το Medicare δεν επισκέπτονται καθόλου νευρολόγο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στηρίζονται αποκλειστικά σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ανισότητες στην πρόσβαση στη φροντίδα, με τις γυναίκες, τα έγχρωμα άτομα και τα άτομα σε αγροτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα. Η μελέτη ανέδειξε επίσης την υποαξιοποίηση άλλων ειδικών που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με Πάρκινσον, όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και πάροχοι ψυχικής υγείας.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανεπαρκή φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς με Πάρκινσον. Η έλλειψη νευρολόγων για κινητικές διαταραχές, με μόνο περίπου 650 έως 700 στη Βόρεια Αμερική, αποτελεί σημαντική πρόκληση. Επιπλέον, η κακή κατανομή των νευρολόγων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, περιορίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης των ασθενών σχετικά με τη σημασία της αναζήτησης ενός ειδικού, ιδίως καθώς η νόσος εξελίσσεται, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε αυτό.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η μελέτη συνιστά στα άτομα που δεν μπορούν να βρουν νευρολόγο για κινητικές διαταραχές να αναζητήσουν γενικό νευρολόγο με εμπειρία στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Οι γενικοί νευρολόγοι που βλέπουν τακτικά ασθενείς με Πάρκινσον στο πλαίσιο του ιατρείου τους μπορούν να παρέχουν επαρκή φροντίδα. Ωστόσο, απαιτούνται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι γενικοί νευρολόγοι σε όλες τις περιοχές έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη εκπαίδευση και τους πόρους για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον.

astheneia e1689151129470

Η βελτίωση της πρόσβασης σε εξειδικευμένη περίθαλψη για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της συνολικής ευημερίας τους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των ασθενών, η καλύτερη κατανομή των νευρολόγων και η ενισχυμένη κατάρτιση των γενικών νευρολόγων μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος στη φροντίδα και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με νόσο Πάρκινσον λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία που χρειάζονται για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα