25.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Δεν έχουν λάβει σύσταση κλινικού ιατρού όσοι έχουν καθυστερήσει τον προληπτικό έλεγχο

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Οι περισσότεροι ενήλικες που έχουν καθυστερήσει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αναφέρουν ότι δεν έλαβαν σύσταση για προληπτικό έλεγχο από τον κλινικό τους ιατρό κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ευεξίας το τελευταίο έτος, ιδίως μεταξύ των ιστορικά περιθωριοποιημένων πληθυσμών. Ακόμη και αν ορισμένοι ενήλικες δεν ανέφεραν ότι έλαβαν σύσταση λόγω χαμηλής ανάκλησης (π.χ. δεν θυμούνται ή δεν κατανοούν τι συζητήθηκε με τον κλινικό τους γιατρό κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου ραντεβού), τα ευρήματα αναδεικνύουν ένα σημαντικό επικοινωνιακό κενό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο κλινικό περιβάλλον. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Ανακοινώσεις Εσωτερικής Ιατρικής (Annals of Internal Medicine).

cancer 1

Περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει να κάνουν έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου CRC. Η λήψη σύστασης κλινικού ιατρού είναι ο ισχυρότερος και πιο σταθερός καθοριστικός παράγοντας για τη συμμετοχή στον έλεγχο καρκίνο του παχέος εντέρου CRC. Η έλλειψη σύστασης κλινικού ιατρού μπορεί να συμβάλλει στη χαμηλή συμμετοχή στον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου CRC, αλλά το μέγεθος του προβλήματος αυτού είναι άγνωστο. Ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, Επιστήμη Επιτήρησης και Ισότητας της Υγείας (Surveillance and Health Equity Science) συγκέντρωσαν εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Συνέντευξης Υγείας του 2019 και 2021 για να εκτιμήσουν, την επικράτηση της λήψης σύστασης κλινικού γιατρού για τον έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου CRC μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, συνολικά και δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Η ανάλυση περιελάμβανε 5.022 ενήλικες που ήταν επιλέξιμοι και καθυστερημένοι για έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου CRC και είχαν μια επίσκεψη ευεξίας κατά το προηγούμενο έτος.

doctor 2

Συνολικά, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έλαβαν σύσταση κλινικού για έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου CRC και το ποσοστό σύστασης ήταν χαμηλότερο μεταξύ περιθωριοποιημένων φυλετικών/εθνοτικών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για την άρση των στεγανών που εμποδίζουν την αποτελεσματική παροχή συμβουλών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου CRC.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα