23.1 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Ποιος γιορτάζει σήμερα 14 Σεπτεμβρίου;

Στις 14 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που είναι ευλογημένη ημέρα και γιορτή της τεράστιας δύναμης του Σταυρού του Κυρίου μας. Μέσω του Σταυρού αποκαλύφθηκε η δύναμη και η σοφία του Θεού. Με τον Σταυρό, συμφιλιωθήκαμε με τον Χριστό και μπορούμε να βρούμε αληθινή και διαρκή ειρήνη. Είναι ο Σταυρός που μας κατευθύνει στον Χριστό και στον δρόμο της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής. Η εορτή τιμά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού από την Αγία Ελένη, μητέρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

timiou stavrou

Τιμίου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου;

Κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του (326), ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έστειλε τη μητέρα του Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τους ιερούς τόπους και να βρει τη θέση του Παναγίου Τάφου και του Σταυρού. Στηριζόμενη στην προφορική παράδοση των πιστών, η Αγία Ελένη βρήκε τον πολύτιμο Σταυρό μαζί με τους σταυρούς των δύο κλεφτών που σταυρώθηκαν με τον Κύριό μας. Ωστόσο, η Ελένη δεν είχε τρόπο να προσδιορίσει ποιος ήταν ο Σταυρός του Χριστού.

Με τη θεραπεία μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας που άγγιξε έναν από τους σταυρούς, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος αναγνώρισε τον Αληθινό Σταυρό του Χριστού. Η Αγία Ελένη και η αυλή της τιμούσαν τον Τίμιο και Ζωοδόχο Σταυρό μαζί με πολλούς άλλους που ήρθαν να δουν αυτό το σπουδαίο όργανο της Λύτρωσης. Ο Πατριάρχης ανέβηκε στον άμβωνα και σήκωσε τον Σταυρό με τα δύο χέρια για να τον δουν όλοι οι συγκεντρωμένοι. Το πλήθος απάντησε με «Κύριε ελέησον».

Αυτό έγινε η αφορμή του θεσμού σε όλες τις Εκκλησίες της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όχι μόνο στη μνήμη του γεγονότος της εύρεσης του Σταυρού, αλλά και για να γιορτάσουν πώς χρησιμοποιήθηκε ένα όργανο ντροπής για να νικήσει τον θάνατο και να φέρει τη σωτηρία και αιώνια ζωή. Η εορτή είναι μια ευκαιρία εκτός των εορτασμών της Μεγάλης Εβδομάδας να γιορτάσουμε την πλήρη σημασία της νίκης του Σταυρού επί των δυνάμεων του κόσμου και τον θρίαμβο της σοφίας του Θεού μέσω του Σταυρού επί της σοφίας αυτού του κόσμου.

Αυτή η γιορτή δίνει επίσης στην Εκκλησία την ευκαιρία να απολαύσει την πλήρη δόξα του Σταυρού ως πηγής φωτός, ελπίδας και νίκης για το λαό του Χριστού. Είναι επίσης καιρός να γιορτάσουμε την καθολικότητα του έργου της λύτρωσης που επιτελείται μέσω του Σταυρού: ολόκληρο το σύμπαν φαίνεται μέσα από το φως του Σταυρού, του νέου Δέντρου της Ζωής που παρέχει τροφή σε όσους έχουν λυτρωθεί εν Χριστώ. Την ημέρα της Εορτής με το πέρας του Όρθρου ή της Θείας Λειτουργίας τελείται ειδική λειτουργία.

Ο Σταυρός τοποθετείται σε δίσκο που περιβάλλεται από κλαδιά βασιλικού και μεταφέρεται σε πανηγυρική πομπή μέσα από την εκκλησία μέχρι την ψαλμωδία του Ύμνου της Εορτής. Ο δίσκος τοποθετείται σε ένα τραπέζι και ο ιερέας παίρνει τον Σταυρό και προσφέρει αιτήματα από κάθε πλευρά του τραπεζιού, τις τέσσερις κατευθύνσεις της πυξίδας. Αυτό αντιπροσωπεύει την καθολική φύση της προσφοράς του Χριστού στον Σταυρό. Καθώς ο κόσμος απαντά ψάλλοντας «Κύριε ελέησον», ο ιερέας σηκώνει και κατεβάζει τον σταυρό, σε ανάμνηση της εύρεσης και της ύψωσής του.

Στο τέλος της λειτουργίας, οι άνθρωποι έρχονται και προσκυνούν τον σταυρό και λαμβάνουν τον βασιλικό από τον ιερέα. Χρησιμοποιείται και προσφέρεται ο βασιλικός, καθώς ήταν το ευωδιαστό λουλούδι που φύτρωνε ο Σταυρός. Σήμερα που προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υψώνουν το σύμβολο του ιερού και πολύτιμου ξύλου, ανακηρύσσουμε τον Σταυρό αήττητη ασπίδα, θεϊκό σκήπτρο και καύχημα των πιστών. Το εξυψώνουμε βεβαιώνοντας ότι ο Σταυρός αγιάζει μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

timiou stavrou giorti

Χαιρετίζουμε τον ζωογόνο Σταυρό ως το «ακατανίκητο τρόπαιο της ευσέβειας, της πόρτας του Παραδείσου και της βοήθειας των πιστών». Μέσω του Σταυρού οι εχθροί μας νικούνται, εγκαθίσταται η ελευθερία από τη διαφθορά και τη θνητότητα και η σωτηρία προσφέρεται παγκοσμίως. Καθώς ο Σταυρός υψώνεται, θαυμάζουμε πώς ένα όργανο που προορίζεται για βασανιστήρια και ντροπή μας οδηγεί σε άφθονη και αιώνια ζωή. Συλλογιζόμαστε πώς ένα αντικείμενο που προκάλεσε βάσανα και θάνατο αποκαλύπτει τη δόξα και τη δύναμη του Θεού. Προσφέρουμε έπαινο και ευχαριστίες, γιατί αντί για μίσος και απανθρωπιά, ο Σταυρός έγινε αγάπη και ελευθερία.

Αντί να υποφέρουμε, βρίσκουμε θεραπεία και ελπίδα. Ο Σταυρός μας οδηγεί από τον θάνατο και τη ζωή, και μέσω του Σταυρού, γνωρίζουμε ότι όλα είναι δυνατά για όσους πιστεύουν στον Χριστό. Αυτή η εορτή, αν και εξαιρετικά εορταστική, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας και καθώς η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Σταυρού κάθε Τετάρτη και Παρασκευή κάθε εβδομάδα με νηστεία τις ημέρες αυτές, η 14η Σεπτεμβρίου είναι επίσης ημέρα νηστείας. Σήμερα είναι και η ονομαστική γιορτή του Σταύρου και της Σταυρούλας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα