23.1 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Υποσιτισμός: Στην αρχή της ζωής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κακή ανάπτυξη και θάνατο

Υποσιτισμός: Σε μια τριάδα εργασιών που δημοσιεύονται στο Nature στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, οι ερευνητές προσφέρουν την πιο ολοκληρωμένη ματιά μέχρι σήμερα στον τρόπο με τον οποίο ο υποσιτισμός επηρεάζει την ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, υπογραμμίζοντας μια καταστροφική πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά στον Παγκόσμιο Νότο, ιδίως στην Ασία. Το 2022, περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά σε όλον τον κόσμο -σχεδόν 150 εκατομμύρια- δεν έπαιρναν αρκετές θερμίδες για να αναπτυχθούν κανονικά και περισσότερα από 45 εκατομμύρια παρουσίαζαν σημάδια εξασθένησης, ή ζύγιζαν πολύ λίγο για το ύψος τους.

kids a

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο ως συνέπεια της σπατάλης και περισσότερα από 250.000 πεθαίνουν από καχεξία. Τα άτομα που βίωσαν καχεξία και εξασθένηση  στην παιδική ηλικία μπορεί επίσης να παρουσιάσουν χειρότερη γνωστική ανάπτυξη, η οποία μεταφράζεται σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα ως ενήλικες. Η καχεξία, ή το να είναι κάποιος πολύ κοντός για την ηλικία του, υποδηλώνει χρόνιο υποσιτισμό, ενώ η σπατάλη μετρά τον οξύ υποσιτισμό. Η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα χρησιμοποιεί και τις δύο ενδείξεις για να παρακολουθεί την πρόοδο προς τον τερματισμό του υποσιτισμού. “Τα παιδιά των οποίων η ανάπτυξη αρχίζει να παραπαίει πριν από την ηλικία των έξι μηνών έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρές μορφές αναπτυξιακής υστέρησης μέχρι την ηλικία των 18 έως 24 μηνών”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας των εγγράφων, Benjamin Arnold, Ph.D., MPH, αναπληρωτής καθηγητής στο Ίδρυμα Francis I. Proctor του UCSF. “Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πολύ στενή περίοδος κατά την οποία μπορούμε να παρέμβουμε, ιδανικά στην προγεννητική περίοδο. Υποδηλώνει επίσης ότι απαιτούνται ευρύτερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διατροφής των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία”. Ο Arnold, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων και βιοστατιστικός, συνέβαλε στην καθοδήγηση της έρευνας ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UC Berkeley, σε συνεργασία με το (CTML).

Η εποχή του τοκετού κάνει τη διαφορά

Στην ανάλυση συμμετείχε μια διεθνής ομάδα περισσότερων από 100 ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο UC Berkeley, η οποία εξέτασε στοιχεία για σχεδόν 84.000 παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών από 33 μεγάλες μελέτες που ξεκίνησαν μεταξύ 1987 και 2014. Οι κοόρτες προέρχονταν από 15 χώρες της Νότιας Ασίας, της Υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επιπτώσεις του υποσιτισμού παρατηρούνται σε όλα τα περιβάλλοντα με χαμηλότερους πόρους, αλλά η επιβάρυνση είναι πιο έντονη στη Νότια Ασία, όπου το 20% των παιδιών ήταν καχεκτικά κατά τη γέννηση και πάνω από το 52% είχαν παρουσιάσει σπατάλη μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που παρέχονται από τη μελέτη. Οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες εποχιακές μεταβολές στη σπατάλη που συνέπιπταν με τις βροχοπτώσεις- πιθανώς αντανακλούν την εποχιακή επισιτιστική ανασφάλεια σε μέρη όπου οι άνθρωποι βασίζονται στις καλλιέργειες ως κύρια πηγή διατροφής. Στις κοόρτες της Νότιας Ασίας, ένα παιδί που γεννήθηκε τον Μάιο είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σπαταληθεί από ένα παιδί που γεννήθηκε τον Ιανουάριο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εποχιακή διαθεσιμότητα τροφίμων και στη διατροφική κατάσταση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. “Λόγω του πότε συμβαίνει να γεννηθεί ένα παιδί, μπορεί να ξεκινήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία όσον αφορά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Arnold, αλλά σημείωσε ότι καμία γνωστή παρέμβαση στον τομέα της υγείας δεν ήταν σε θέση να διορθώσει τα επίπεδα των εποχικών ελλειμμάτων που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την ανάλυση.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί

Παρόλο που ορισμένα παιδιά μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος με βελτιώσεις στην υγεία και τη διατροφή τους, η νωρίτερη έναρξη της υστέρησης της ανάπτυξης που αποκαλύφθηκε σε αυτή την έρευνα υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας θα πρέπει να επεκτείνουν την εστίασή τους ώστε να συμπεριλάβουν παιδιά κάτω των 6 μηνών και έγκυες μητέρες. Επί του παρόντος, οι περισσότερες διατροφικές παρεμβάσεις στην παιδική ηλικία ξεκινούν μετά την ηλικία των έξι μηνών περίπου, επειδή συχνά περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής και τα προγράμματα δημόσιας υγείας δεν θέλουν να παρεμβαίνουν στον θηλασμό. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι εάν οι παρεμβάσεις υγείας δεν παρέχονται πριν από την ηλικία των έξι μηνών, είναι πολύ αργά για να αποτραπεί η καχεκτική ανάπτυξη για περίπου το ένα τρίτο των παιδιών στους πληθυσμούς που εκπροσωπούνται σε αυτή τη μελέτη και για τα μισά παιδιά στη Νότια Ασία”, δήλωσε η Jade Benjamin-Chung, Ph.D., MPH, πρώτη συγγραφέας ενός άρθρου της σειράς και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η Benjamin-Chung βοήθησε στην καθοδήγηση της έρευνας ως μέλος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο UC Berkeley. Τα έγγραφα υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη παροχής διατροφικής και υγειονομικής υποστήριξης στις γυναίκες πριν από τη σύλληψη και συνέχιση αυτής της υποστήριξης κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Στις μελέτες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια υποσιτισμένη μητέρα είναι πιθανό να γεννήσει ένα παιδί που θα επαναλάβει αυτόν τον κύκλο υποσιτισμού στην επόμενη γενιά. “Ο υποσιτισμός στην πρώιμη ζωή θέτει μια σχετική πορεία που μπορεί να διαρκέσει γενιές”, δήλωσε ο Andrew Mertens, Ph.D., αναλυτής ερευνητικών δεδομένων στο CTML και λέκτορας στο Πανεπιστημίου UC Berkeley και ένας από τους πρώτους συγγραφείς των εργασιών. “Οι άμεσες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, αλλά χρειαζόμαστε επίσης συνεχείς επενδύσεις στην ανάπτυξη και σε προγράμματα δημόσιας υγείας και διατροφής για να σπάσει αυτός ο κύκλος. Η υποστήριξη κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής έχει τεράστια σημασία για το άτομο και για την κοινωνία στο σύνολό της”.

kids

kids b

Επιπλέον συν-συγγραφείς από το Πανεπιστήμιο Berkeley είναι οι Jack Colford, Alan Hubbard, Mark van der Laan, Jeremy Coyle, Oleg Sofrygin, Wilson Cai, Anna Nguyen, Nolan Pokpongkiat, Stephanie Djajadi, Anmol Seth, Wendy Jilek, Esther Jung, Esther Chung, Sonali Rosete, Nima Hejazi, Ivana Malenica και Haodong Li.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα