21.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέλασμα: Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο;

Τα σκούρα “μπαλώματα” ή οι πανάδες στο πρόσωπο είναι μέλασμα και είναι δυνατό να προληφθούν και να γίνουν λιγότερο αισθητά, σύμφωνα με έναν ειδικό στο δέρμα. Η Dr. Rebecca Kazin, δερματολόγος στο Rockville, Md., προσφέρει μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτών των δυσχρωμιών, τα οποία προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, την εγκυμοσύνη, το άγχος, ορισμένα φάρμακα και μερικές φορές μια ιατρική πάθηση.

melasma epidermida

«Ενώ το μέλασμα μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, μπορεί να επιμείνει για χρόνια», δήλωσε ο Kazin σε δελτίο ειδήσεων από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. «Αν και το μέλασμα δεν είναι επιβλαβές, οι άνθρωποι συχνά θέλουν να το αντιμετωπίσουν». Ένας δερματολόγος μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας χρησιμοποιώντας διαφορετικές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες κάθε ασθενή, είπε.

Τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του, είναι πιο ενεργά σε πιο σκούρες επιδερμίδες, επομένως το μέλασμα μπορεί να είναι πιο αισθητό με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος. Ο Kazin και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

  • Αναζητήστε σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Φοράτε αντηλιακά ρούχα, όπως ένα ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV.
  • Η επιλογή ρούχων με αριθμό παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF) στην ετικέτα μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη προστασία.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.
  • Επαναλάβετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
  • Χρησιμοποιήστε έγχρωμο αντηλιακό για να προστατευτείτε από το ορατό φως, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το μέλασμα, ειδικά σε άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
  • Χρησιμοποιήστε ένα έγχρωμο αντηλιακό που περιέχει οξείδια σιδήρου εκτός από το ότι έχει SPF 30 ή μεγαλύτερο.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από ερεθισμούς επιλέγοντας απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ χωρίς άρωμα.
  • Καλύψτε με μακιγιάζ. Χρειάζεται χρόνος για να δουλέψουν οι θεραπείες μέλασμα, επομένως η κάλυψη ανομοιόμορφου τόνου δέρματος μπορεί να κάνει το μέλαμά σας λιγότερο αισθητό αν η εμφάνιση σας ενοχλεί. Ένας δερματολόγος μπορεί να προσφέρει συμβουλές.

melasma derma

«Λάβετε υπόψη ότι άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανομοιόμορφο τόνο δέρματος», είπε ο Kazin. “Για ακριβή διάγνωση, συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο.”

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα