26.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μάτια διατροφή: 5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή

Στο πλαίσιο της Εθνικής Εβδομάδας Υγείας των Οφθαλμών, που διαρκεί από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, παρακάτω θα βρείτε 5 τροφές που χρειάζονται περισσότερο για την υγεία των ματιών.

diatrofi matia

Στρείδια

Τα στρείδια περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό είναι δύσκολο να ληφθεί από τη διατροφή, εκτός εάν συμπεριλάβετε ζωικές τροφές σε καθημερινή βάση. Συνολικά το 6 τοις εκατό των ενηλίκων ανδρών (19-64 ετών) και το 7 τοις εκατό των γυναικών έχουν προσλήψεις ψευδαργύρου κάτω από τις χαμηλότερες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών αναφοράς – ένα επίπεδο στο οποίο εμφανίζεται ανεπάρκεια.

Ωστόσο, ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στο μάτι για την παραγωγή μελανίνης, μια προστατευτική χρωστική ουσία στα μάτια. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς, των κυτταρικών μεμβρανών και των πρωτεϊνικών δομών του ματιού. Μια ανεπάρκεια σε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό έχει συνδεθεί με κακή νυχτερινή όραση.

Φύτρο σιταριού

Αυτό είναι μέρος του πυρήνα του σιταριού και παρέχει βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και το στρες είναι κακά νέα για την υγεία μας – συμπεριλαμβανομένων των ματιών μας.

Γάλα

Το γάλα είναι σημαντικό για τη βιταμίνη Β2. Μία στις οκτώ ενήλικες γυναίκες (19-64 ετών) έχει πρόσληψη Β2 κάτω από το χαμηλότερο θρεπτικό συστατικό αναφοράς και η Β2 βοηθά τον αμφιβληστροειδή να δέχεται και να επεξεργάζεται το φως που εισέρχεται στο μάτι. Η ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Μούρα

Τα μούρα παρέχουν βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου που προστατεύει τη δομή των ματιών. Ωστόσο, καθώς γερνάμε τα επίπεδα κολλαγόνου μας μειώνονται, καθιστώντας πιο σημαντική την εστίαση στη βιταμίνη C.

orasi diatrofi

Kale και πορτοκαλί πιπεριές

Το λάχανο και οι πιπεριές πορτοκαλιού παρέχουν τα τρία καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας – λουτεΐνη, μεσο-ζεαξανθίνη και ζεαξανθίνη. Το σώμα εναποθέτει φυσικά τα τρία καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας στην ωχρά κηλίδα – το τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την καθαρή όραση. Το κατσαρό λάχανο περιέχει καλά επίπεδα δύο καροτενοειδών της ωχράς κηλίδας – λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (15mg ανά 100g). Λίγα άλλα λαχανικά παρέχουν παρόμοια ποσότητα με το σπανάκι που περιέχει τη μισή ποσότητα λάχανου με βάση το βάρος (μαγειρεμένο). Οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν ένα από τα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας – τη ζεαξανθίνη.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα