Το τσάι με λεμόνι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που παρασκευάζεται παρασκευάζοντας φύλλα τσαγιού με ζεστό νερό και προσθέτοντας χυμό λεμονιού και μέλι ή ζάχαρη για γλυκύτητα. Η πικρή γεύση του χυμού λεμονιού συμπληρώνει τις γήινες γεύσεις του τσαγιού, δημιουργώντας ένα δροσιστικό και καταπραϋντικό ρόφημα που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η συνταγή τσαγιού με λεμόνι μπορεί να γίνει με διάφορα είδη τσαγιού όπως μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή τσάι από βότανα. Το τσάι μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν επιπλέον συστατικά στο τσάι τους με λεμόνι, όπως τζίντζερ, μέντα ή κανέλα, για να ενισχύσουν τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία.
Το τσάι με λεμόνι είναι γνωστό για τα πολλά οφέλη του για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ενίσχυση της πέψης, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της υγείας του δέρματος. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και μπορείτε να τον απολαύσετε ως υγιεινή εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα ποτά. Είτε το απολαμβάνετε το πρωί για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το απόγευμα για να το παραλάβετε, είτε το βράδυ για να χαλαρώσετε, το τσάι με λεμόνι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό ρόφημα που μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Συστατικά
Ζεστό τσάι με λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1 φακελάκι μαύρου τσαγιού
- Φέτα λεμόνι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Παγωμένο τσάι με λεμόνι
- 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 10 φακελάκια μαύρου τσαγιού
- 1⁄2 έως 3⁄4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 4 κούπες πάγο
- Φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Παρασκευή
Βήμα 1: Βάλτε 1 φλιτζάνι νερό σε μια κούπα να βράσει. Ψήνετε το νερό στο μικροκύματα σε μια κούπα ανθεκτική στη θερμότητα για 30-60 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε ένα βραστήρα στην εστία και ρίξτε το ζεστό νερό σε μια κούπα. Χειριστείτε τα ζεστά υγρά με προσοχή – εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα πιάτων ή ένα γάντι φούρνου για να προστατέψετε τα χέρια σας.
Βήμα 2: Στο ζεστό νερό, βουτήξτε ένα φακελάκι μαύρου τσαγιού για τρία έως τέσσερα λεπτά. Αφαιρέστε τη σακούλα από την κούπα μόλις βράσει το τσάι. Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς αυτό το βήμα αν δεν σας ενδιαφέρει η γεύση του μαύρου τσαγιού ή δεν θέλετε την καφεΐνη του.
Βήμα 3: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο λεμόνι, το 1/2 του ενός θα δώσει 1 κουταλιά της σούπας υγρό. Αν δεν έχετε φρέσκα λεμόνια, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να μην υπάρχει πλέον μέλι στον πάτο της κούπας.
Βήμα 4: Για επιπλέον γαρνιτούρα, τοποθετήστε μια φρέσκια φέτα λεμόνι στην κούπα. Κόψτε μια φέτα ή μια φέτα λεμόνι με ένα καθαρό ξύλο κοπής ή μαχαίρι. Για να προσθέσετε λίγο επιπλέον λεμόνι στο τσάι σας, πιέστε το μέσα στην κούπα ή απλώς ρίξτε το στο ρόφημα.
Βήμα 5: Απολαύστε το ζεστό τσάι με λεμόνι, αλλά μην καείτε!
Εάν προτιμάτε το τσάι σας να είναι πιο γλυκό, μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερο μέλι ή ζάχαρη.
Παγωμένο τσάι με λεμόνι
Βήμα 1: Φέρτε 4 φλιτζάνια νερό σε βράση και ρίξτε σε μια στάμνα ανθεκτική στη θερμότητα. Εάν χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων, θα χρειαστούν περίπου 2-3 λεπτά, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ζεστό για να μουλιάσει το τσάι πριν το βάλετε στο στάμνα.
Βήμα 2: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη μαγειρική σόδα σε ζεστό νερό. Απαιτείται 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε το μείγμα με ένα κουτάλι με μακριά λαβή μέχρι να μην φαίνονται άλλοι κόκκοι ζάχαρης στον πάτο της κανάτας.
Βήμα 3: Στη στάμνα βάζετε 10 φακελάκια μαύρου τσαγιού για 10 λεπτά.
Βήμα 4: Αφαιρέστε τα φακελάκια τσαγιού από τη στάμνα και στύψτε τα έξω. Μετά από 10 λεπτά, βγάλτε προσεκτικά τις σακούλες από την κανάτα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Βήμα 5: Ρίξτε 6 λεμόνια σε μια κανάτα και ανακατέψτε το τσάι. Εάν δεν έχετε φρέσκα λεμόνια, χρησιμοποιήστε 1/2 έως 3/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού.
Βήμα 6: Βάλτε το τσάι στο ψυγείο με 4 φλιτζάνια πάγο μέχρι να κρυώσει. Ο πάγος βοηθά στη γρήγορη ψύξη του τσαγιού και επίσης θα διπλασιάσει τη συνταγή σας μόλις λιώσει. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον μισό πάγο με κατεψυγμένα μούρα.