21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Μουρμουρητό υγεία: Είναι το σιγοτραγούδισμα υγιές για εμάς;

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί υγείας σχετικά με το μουρμουρητό. Περιλαμβάνουν τη μείωση του στρες, τη διευκόλυνση της αναπνοής, την ανακούφιση από τη συμφόρηση των κόλπων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση της διάθεσής σας. Αυτά είναι πολλά πιθανά οφέλη για κάτι που έρχεται αρκετά φυσικά στους περισσότερους από εμάς. Μπορεί κάτι τόσο απλό να είναι πραγματικά υγιές; Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

sigotragoudisma

Το μουρμουρητό είναι παντού γύρω μας

Το μουρμουρητό πιθανότατα συνδέεται με τις πρώτες μας αναμνήσεις άνεσης και φροντίδας, καθώς οι φροντιστές καταπραΰνουν τα βρέφη με νανουρίσματα και σιγοτραγούδισμα. Τα βρέφη, που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ομιλία, λαμβάνουν τις μελωδικές πληροφορίες, καθιστώντας το βουητό μια από τις πρώτες μορφές δέσμευσης μέσω του ήχου. Καθώς μεγαλώνουμε, βουίζουμε όταν είμαστε χαρούμενοι, ντροπιασμένοι, δυσαρεστημένοι ή συμφωνούμε με κάποιον. Μμμ. Χμμ.

Συχνά μουρμουρίζουμε ασυνείδητα μελωδίες, ακόμα και αυτές που δεν μας αρέσουν, καθρεφτίζοντας αυτά που ακούμε. Ορισμένες μελωδίες μπορεί ακόμη και να κολλήσουν στο κεφάλι μας αν περιέχουν γάντζους και επανάληψη. Και ας το παραδεχτούμε, το βουητό είναι επίσης βολικό όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε τις λέξεις. Στη συνέχεια, υπάρχουν τραγούδια που διαθέτουν βουητό, όπως το The Humming του Enya, η μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ’90 Mmm Mmm Mmm Mmm από τους Crash Test Dummies ή το Retrograde του James Blake.

Τι συμβαίνει όταν βουίζουμε;

Όταν μουρμουρίζουμε, δημιουργούμε έναν ήχο βουητού με κλειστό το στόμα. Πιέζουμε τον αέρα μέσα από τις φωνητικές μας χορδές (ο νεότερος όρος για τις φωνητικές χορδές), προκαλώντας τους να δονούνται και να παράγουν ήχο. Μπορούμε να ελέγξουμε το ύψος προσαρμόζοντας την ένταση των φωνητικών μας χορδών ώστε να βουίζει μια μελωδία. Όλη αυτή η δόνηση πιθανώς διεγείρει το πνευμονογαστρικό μας νεύρο (στην πραγματικότητα έχουμε δύο), μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού μας συστήματος.

Αυτό είναι το νευρικό σύστημα που ηρεμεί και αποκαθιστά τις λειτουργίες του σώματος όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή. Οι άνθρωποι συχνά βουίζουν ως τρόπο χαλάρωσης. Ο καρδιακός τους ρυθμός μπορεί να μειωθεί και η μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού μπορεί να αυξηθεί. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αναφέρεται στην ελαφρά διακύμανση του χρόνου μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού. Μια υψηλότερη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού σχετίζεται με καλύτερη υγεία.

sigotragoudisma mourmourito

Breathe.

Όταν μουρμουρίζουμε, τα ταλαντευόμενα ηχητικά κύματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στη μύτη. Μια μελέτη βρήκε μια 15-πλάσια αύξηση του ρινικού μονοξειδίου του αζώτου από το βουητό σε σύγκριση με την αθόρυβη εκπνοή. Το μονοξείδιο του αζώτου εμπλέκεται σε όλα, από τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού έως τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και τη σεξουαλική διέγερση.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με αλλεργική ρινίτιδα (όπως άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή στη σκόνη). Όταν βούιζαν, είχαν υψηλότερα επίπεδα ρινικού μονοξειδίου του αζώτου και είχαν λιγότερα προβλήματα στα ιγμόρεια σε σύγκριση με εκείνους που εξέπνεαν σιωπηλά. Το βουητό οδηγεί επίσης σε κάποιες απροσδόκητες ψυχολογικές επιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη επίγνωση του σώματος και «αποκέντρωση»—την ικανότητα να διαχωρίζει κανείς τον εαυτό του από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα