22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Μακροζωία: Πώς επηρεάζουν οι γνωστικές ικανότητες την επιβίωση;

Μέσω μιας σειράς γνωστικών τεστ και τεστ προσωπικότητας, που εφαρμόστηκαν σε 198 λεμούριους, η ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι με ανώτερη γνωστική απόδοση επέδειξαν λιγότερη διερευνητική συμπεριφορά, ενώ οι πιο εξερευνητικοί λεμούριοι είχαν υψηλότερα βάρη, πιθανόν λόγω της πιο αποτελεσματικής εύρεσης τροφής. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις θα μπορούσαν και οι δύο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των λεμούριων. Η μελλοντική έρευνα θα εμβαθύνει στο πώς αυτές οι γνωστικές ικανότητες μπορεί να επηρεάσουν άλλες συμπεριφορές όπως η εύρεση τροφής και οι στρατηγικές ζευγαρώματος.

makrozoia

Βασικά στοιχεία:

  • Η μελέτη περιελάμβανε τέσσερα διαφορετικά γνωστικά τεστ και δύο τεστ προσωπικότητας, που εφαρμόστηκαν σε 198 γκρίζους λεμούριους ποντικών.
  • Η καλύτερη γνωστική απόδοση αντιστοιχούσε σε λιγότερο εξερευνητική συμπεριφορά, αλλά και οι δύο οδήγησαν σε αυξημένη διάρκεια ζωής.
  • Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει πώς οι γνωστικές ικανότητες επηρεάζουν συμπεριφορές όπως η εύρεση τροφής και το ζευγάρωμα στο μέλλον.

 

Οι γνωστικές ικανότητες δεν διαφέρουν μόνο μεταξύ διαφορετικών ειδών αλλά και μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Αναμένεται ότι τα εξυπνότερα άτομα ζουν περισσότερο, καθώς είναι πιθανό να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, όσον αφορά την επιλογή οικοτόπου και τροφής, την αποφυγή των θηρευτών και τη φροντίδα των βρεφών. Για να διερευνήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής των άγριων γκρίζων λεμούριων ποντικών, ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Πρωτευόντων διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη στη Μαδαγασκάρη.

Στη μελέτη, τα άτομα που είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ εμφάνισαν λιγότερη διερευνητική συμπεριφορά σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλότερες επιδόσεις. Έκαναν τέσσερα διαφορετικά γνωστικά τεστ και δύο τεστ προσωπικότητας σε 198 ζώα, ενώ μέτρησαν επίσης το βάρος τους και παρακολούθησαν την επιβίωσή τους για αρκετά χρόνια.

Τα τεστ γνωστικής αξιολόγησης αξιολόγησαν:

  • την επίλυση προβλημάτων (προσέγγιση τροφής με χειρισμό ενός ρυθμιστικού),
  • τη χωρική μνήμη (θυμάται τη θέση του κρυμμένου φαγητού),
  • τον ανασταλτικό έλεγχο (παράκαμψη για πρόσβαση στο φαγητό),
  • και την αιτιώδη κατανόηση (ανάκτηση τροφής τραβώντας ένα κορδόνι).

prosdokimo zois makrozoia

Το πρώτο τεστ προσωπικότητας αξιολόγησε την εξερευνητική συμπεριφορά, ενώ το δεύτερο μέτρησε την περιέργεια μέσω των αντιδράσεων των ζώων σε άγνωστα αντικείμενα. Είτε είστε ιδιαίτερα έξυπνοι είτε ιδιαίτερα διερευνητικοί – και οι δύο στρατηγικές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής Στη μελέτη, τα άτομα που είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ εμφάνισαν λιγότερη διερευνητική συμπεριφορά σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλότερες επιδόσεις. Αντίθετα, τα πιο εξερευνητικά άτομα είχαν υψηλότερα βάρη, πιθανότατα λόγω της ικανότητάς τους να βρίσκουν φαγητό πιο εύκολα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ζώα με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, υψηλότερο βάρος και ισχυρότερη εξερευνητική συμπεριφορά έτειναν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το να είσαι είτε έξυπνος είτε να επιδεικνύεις καλή φυσική κατάσταση και εξερευνητική συμπεριφορά είναι πιθανό να είναι διαφορετικές στρατηγικές που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», δήλωσε η Claudia Fichtel, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Πρωτευόντων.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα