17.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Παιδιά Ανάπτυξη: Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Παιδιά Ανάπτυξη: Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι κακός για τα μωρά. Τα καύσιμα μαγειρέματος όπως το φυσικό αέριο, το προπάνιο και το ξύλο πρέπει να αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους; Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Μπάφαλο, οι οποίοι εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων και την πρώιμη παιδική ηλικία σε ένα δείγμα περισσότερων από 4.000 ζευγαριών μητέρας-παιδιού στις Η.Π.Α. «Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος και παθητικό καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην πρώιμη ζωή συνδέονται με αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά», λέει η Alexandra Grippo, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου ‘Περιβαλλοντική Έρευνα’ (Environmental Research).

tzaki

“Ενώ ο καπνός του τσιγάρου είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το καύσιμο μαγειρέματος μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο”, προσθέτει η Grippo, η οποία εργάστηκε στη μελέτη ενώ παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό της στην επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του UB. “Οι σόμπες αερίου συμβάλλουν κυρίως στα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του αζώτου εσωτερικών χώρων, με ορισμένες οικογένειες να τις χρησιμοποιούν πολλές φορές την ημέρα. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους ρύπους των εσωτερικών χώρων επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.” Η χρήση καθαρού καυσίμου σήμαινε το μαγείρεμα με ηλεκτρισμό, συμπεριλαμβανομένου του φούρνου μικροκυμάτων, και τη θέρμανση με ηλεκτρισμό ή ηλιακή ενέργεια, ενώ οι χρήστες ακάθαρτων καυσίμων περιλάμβαναν εκείνους που χρησιμοποιούσαν ένα ή περισσότερα καύσιμα εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ οι σόμπες αερίου έχουν δεχθεί πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια καθώς πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν μετακινηθεί για να τις απαγορεύσουν σε νέα κτίρια, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε κάτι περισσότερο από το φυσικό αέριο. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος είχαν αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών καθυστερήσεων», λέει ο Kexin Zhu, Ph.D., συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης που εργάστηκε στην έρευνα ως επιδημιολόγος Ph.D. φοιτητής στο UB? Ο Zhu είναι τώρα μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Κέντρο Φαρμακοεπιδημιολογίας και Θεραπευτικής Επιστήμης του Rutgers (Rutgers Center for Pharmacoepidemiology and Treatment Science). Λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τις συσχετίσεις για συγκεκριμένους τύπους καυσίμων, σημειώνει ο Zhu. «Με βάση τη μελέτη μας, απαιτείται μελλοντική έρευνα με μεγάλα μεγέθη δειγμάτων για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης εστιών αερίου και της ανάπτυξης του παιδιού». Η ανάλυση περιελάμβανε 4.735 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που εγγράφηκαν μεταξύ 2008 και 2010 στη Μελέτη ‘ΠΑΙΔΙΑ πάνω από την πολιτεία’ (Upstate KIDS), μια μεγάλη ομάδα γεννήσεων πληθυσμού που ακολούθησε ορόσημα ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Οι πληροφορίες για τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μεταγεννητικής περιόδου αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων αξιολογήθηκε συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε καύσιμα μαγειρέματος, καύσιμα θέρμανσης και παθητικό κάπνισμα σε ηλικία περίπου 4 μηνών, 12 μηνών και 36 μηνών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι καύσιμο χρησιμοποιούνταν συνήθως για μαγείρεμα και τη θέρμανση και αν ζούσαν με κάποιον που κάπνιζε. Το Ερωτηματολόγιο Ηλικιών και Σταδίων, ένα όργανο γονικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ανάπτυξης των παιδιών και ορόσημου του επιτεύγματος, χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της ανάπτυξης του παιδιού σε πέντε αναπτυξιακούς τομείς: επικοινωνία, αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες, προσωπικό-κοινωνικό και επίλυση προβλημάτων. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο των καυσίμων για το μαγείρεμα, των καυσίμων θέρμανσης και του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη των παιδιών που μετράται στους πέντε αναπτυξιακούς τομείς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Lina Mu, Ph.D., MD, ανώτερη συγγραφέα και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του UB.

1 cooking

Η Mu ήταν επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Μελέτη για ΠΑΙΔΙΑ πάνω από την πολιτεία (Upstate KIDS Study). Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές συσχετίσεις του ακάθαρτου μαγειρέματος με αποτυχία οποιωνδήποτε τομέων και συγκεκριμένων τομέων μεταξύ βρεφών νεαρών μητέρων, μονήρων τόνων (κύηση με ένα μωρό) και αρσενικών βρεφών, αλλά όχι μεταξύ βρεφών μεγαλύτερων μητέρων, μη μωρών ή θηλυκών βρεφών. Σε αυτή τη μελέτη, το 21,5% των γυναικών ανέφεραν έκθεση σε παθητικό καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 14,2% ανέφεραν ότι ήταν ενεργές καπνίστριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Αναφέρθηκε θετική συσχέτιση της παθητικής έκθεσης στον καπνό με την αποτυχία στον τομέα επίλυσης προβλημάτων μεταξύ παιδιών μη καπνιστών μητέρων. «Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους και δεν πρέπει να αγνοηθεί», λέει ο Zhu. «Ο παθητικός καπνός περιέχει τοξικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος, που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη των παιδιών», προσθέτει ο Zhu. “Διαπιστώσαμε ότι η παθητική έκθεση στον καπνό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποτυχίας στον τομέα επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των μικρών παιδιών μη καπνιστριών μητέρων. Η προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα είναι επομένως σημαντική για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους.” Άλλοι συν-συγγραφείς του Πανεπιστημίου UB στη μελέτη περιλαμβάνουν τον Matthew Bonner, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας, και την Pauline Mendola, Ph.D., πρόεδρος και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας. Πρόσθετοι συν-συγγραφείς είναι από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Eunice Kennedy Shriver και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Albany (Albany School of Public Health).

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα