24.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Κρίσεις πανικού: Συμπτώματα και αιτίες των κρίσεων πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα απότομο αίσθημα φόβου και σοβαρές σωματικές αντιδράσεις στο σώμα σε μη απειλητικές καταστάσεις. Εμφανίζεται όταν σκέφτεστε με εμμονή υποθετικές ή ιστορικές καταστάσεις. Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτική. Αν και οι ίδιες οι κρίσεις πανικού δεν είναι επιβλαβείς, μπορεί να είναι απίστευτα τρομακτικές και να επηρεάσουν αρνητικά την ευτυχία σας. 

panikos 1

Συμπτώματα της κρίσης πανικού

Τις περισσότερες φορές, τα επεισόδια πανικού ξεκινούν γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να σας συμβούν ανά πάσα στιγμή, είτε οδηγείτε, είτε στο εμπορικό κέντρο, κοιμάστε βαθιά ή στη μέση μιας επαγγελματικής συνάντησης. Αυτά είναι τα σημάδια μιας κρίσης πανικού:

  • Αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου
  • Φόβος να χάσεις τον έλεγχο ή να φύγεις από τη ζωή
  • Γρήγορο, σφυρηλατημένο καρδιακό παλμό
  • Ιδρώνοντας
  • Τρέμουλο ή τρέμουλο
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή στένωση του λαιμού
  • Κρυάδα
  • Αναλαμπές του παρελθόντος
  • Ναυτία
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πόνος στο στήθος
  • Πονοκέφαλο
  • Αίσθημα λιποθυμίας, ζάλης ή ζάλης
  • Αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος
  • Η αίσθηση της απόσπασης ή της αποσύνδεσης

Αυτά είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού. Ο έντονος φόβος να πάθεις άλλη μια κρίση πανικού είναι μια από τις χειρότερες πτυχές της εμφάνισης μιας. Μπορεί να αποφύγετε καταστάσεις όπου μπορεί να εμφανίσετε κρίσεις πανικού επειδή φοβάστε πολύ να τις έχετε.

Αιτίες της κρίσης πανικού

Μερικές κοινές αιτίες κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν:

1. Στρες
Η κύρια αιτία των κρίσεων πανικού είναι το άγχος. Στην πραγματικότητα, διάφοροι παράγοντες, όπως η εργασία, το σχολείο, η οικογένεια, η γενική ευημερία και άλλοι, μπορούν να συμβάλουν στο άγχος. Τα αυξημένα επίπεδα στρες προκαλούν μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών ανισορροπιών, αλλαγές στην όρεξη και αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν κρίση πανικού σε ένα ευαίσθητο άτομο.

2. Προηγούμενη εμπειρία με τραύμα
Για πολλούς ανθρώπους, τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος αποτελούν μείζον πρόβλημα. Οι άνθρωποι υπομένουν διάφορες δύσκολες συνθήκες στη ζωή. Μερικοί άνθρωποι υπομένουν εξαιρετικά αρνητικά γεγονότα που τους ενοχλούν. Όταν κάποιος βιώνει δύσκολες καταστάσεις, δημιουργείται μια ανάμνηση στον εγκέφαλο. Αυτή η ανάμνηση προκαλεί φόβο, αφού δεν θέλετε να συναντήσετε ξανά το ίδιο γεγονός. Επειδή συνεχίζετε να το σκέφτεστε ξανά και ξανά, αυτή η ανησυχία μόνο μεγαλώνει.

3. Κοινωνική Εκδήλωση
Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν κοινωνικές συγκεντρώσεις. κάνει μερικούς ανθρώπους ανήσυχους. Όταν ένα άτομο με αυτή τη φοβία περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή πανικού. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανησυχητικές τις κοινωνικές συναναστροφές και τη συνάντηση νέων ανθρώπων. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό είναι ένα από τα κύρια ερεθίσματα. Τα πάρτι με υπερβολικό θόρυβο μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις πανικού. Σε αυτά τα σενάρια, είναι ωφέλιμο να αποκτηθούν βασικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης, καθώς μπορεί κανείς να βοηθήσει ένα άλλο άτομο στο χειρισμό συγκεκριμένων περιστάσεων.

4. Οικονομική πίεση
Η οικονομική κατάσταση κάνει πολλές νεότερες γενιές πιο ανήσυχες. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος λόγω της ανεργίας τους. Λόγω του εθνικού lockdown, πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει οικονομικές δυσκολίες. Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και το ποσοστό απασχόλησης μειώνεται, οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ για να επιβιώσουν. Τα επίπεδα άγχους αυξάνονται από το βάρος των λογαριασμών, του χρέους και των αποταμιεύσεων. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν σοβαρές κρίσεις πανικού εξαιτίας αυτού.

5. Διατροφή
Η ζωή του καθενός περιστρέφεται γύρω από τη διατροφή του. Λαμβάνουμε τη διατροφή μας μέσω της διατροφής μας. Κάποιος που δεν τρώει επαρκή ή υγιεινή διατροφή για το σώμα του μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Κάποιος πρέπει να ελέγχει τις διατροφικές συνήθειες και να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα στρες της ζωής. Είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα κρίσης πανικού στις γυναίκες.

6. Καφεΐνη
Η κατανάλωση καφεΐνης το πρωί είναι μια κοινή συνήθεια. Όταν η καφεΐνη καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος, το οποίο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την εγρήγορση, ερεθίζει το στομάχι και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κρίσεις πανικού σε μερικούς ανθρώπους. Η κατανάλωση καφεΐνης είναι επιβλαβής για άτομα που υποφέρουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως παλινδρόμηση οξέος, αίσθημα παλμών και στρες, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από την ουσία. Όταν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη και μεταβείτε σε ορισμένα ποτά χωρίς καφεΐνη.

panikos

7. Ανθυγιεινές σχέσεις
Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκληθούν από καυγάδες στις σχέσεις. Επιπλέον, οι δυσκολίες δυσπιστίας, ο φόβος της εγκατάλειψης και η προσπάθεια ελέγχου της συμπεριφοράς των άλλων συμβάλλουν στη διαπροσωπική τοξικότητα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ψυχική αναταραχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αγχώδη σχέση και μια κρίση πανικού. Η φροντίδα γι’ αυτό είναι απαραίτητη εάν και τα δύο μέρη θέλουν να ζήσουν ευτυχισμένες ζωές. Η σχέση θα πρέπει να οικοδομείται στην εμπιστοσύνη και το να τους επιτρέπει την ελευθερία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις θα βοηθήσει στη διατήρηση του δεσμού σε μια υγιή σχέση.

8. Προβλήματα υγείας
Όταν ένα άτομο έχει προϋπάρχουσες παθήσεις ή όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο προσβάλλεται από μια ιατρική πάθηση. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις. Όταν κάποιος έχει μια χρόνια ασθένεια που τον κάνει να ανησυχεί συνεχώς για αυτήν, μπορεί να αναπτυχθεί φόβος. Οι κρίσεις πανικού θα μπορούσαν να προκληθούν αν ανησυχούν για την υγεία τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα