24.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Νόμπελ Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε επιστήμονες για τα εμβόλια mRNA Covid

Το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε σε ένα ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν την τεχνολογία που οδήγησε στα εμβόλια mRNA Covid. Οι καθηγητές Katalin Kariko και Drew Weissman θα μοιραστούν το βραβείο. Η τεχνολογία ήταν πειραματική πριν από την πανδημία, αλλά τώρα έχει δοθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να τους προστατεύσει από την σοβαρή νόσηση Covid-19.

nobel iatrikis emvolia mrna

Η ίδια τεχνολογία mRNA ερευνάται τώρα για άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ δήλωσε: «Οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή». Και οι δύο είπαν ότι κέρδισαν τηλεφωνικά σήμερα το πρωί και είπαν ότι ήταν «ενθουσιασμένοι».

Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά απειλές όπως ιούς ή βακτήρια. Η παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων βασίζεται σε νεκρές ή εξασθενημένες εκδοχές του αρχικού ιού ή βακτηρίου – ή χρησιμοποιώντας θραύσματα του μολυσματικού παράγοντα.

Αντίθετα, τα εμβόλια αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) χρησιμοποιούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ο καθηγητής Kariko και ο καθηγητής Weissman γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το ενδιαφέρον τους για το mRNA θεωρήθηκε ως επιστημονικό τέλμα.

nobel iatrikis

Προηγούμενοι νικητές Νόμπελ Ιατρικής

  • 2022 – Svante Paabo για το έργο του στην ανθρώπινη εξέλιξη.
  • 2021 – David Julius και Ardem Patapoutian για την εργασία τους σχετικά με το πώς το σώμα αισθάνεται την αφή και τη θερμοκρασία.
  • 2020 – Michael Houghton, Harvey Alter και Charles Rice για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C.
  • 2019 – Οι Sir Peter Ratcliffe, William Kaelin και Gregg Semenza ανακάλυψαν πώς τα κύτταρα αισθάνονται και προσαρμόζονται στα επίπεδα οξυγόνου.
  • 2018 – Οι James P Allison και Tasuku Honjo ανακάλυψαν πώς να καταπολεμήσουν τον καρκίνο χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
  • 2017- Τζέφρι Χολ, Μάικλ Ρόσμπας και Μάικλ Γιανγκ για την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο τα σώματα διατηρούν τον κιρκάδιο ρυθμό ή το ρολόι του σώματος.
  • 2016 – Ο Yoshinori Ohsumi ανακάλυψε πώς τα κύτταρα παραμένουν υγιή ανακυκλώνοντας τα απόβλητα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα