Η απόφαση να αναζητήσετε ένα ζαχαρούχο ρόφημα έχει σχέση σε μεγάλο βαθμό από το πού ζείτε. Αυτό αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Διατροφής και Πολιτικής του Friedman σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature Communications. Μια ανάλυση της Παγκόσμιας Διαιτητικής Βάσης Δεδομένων για τα έτη 1990, 2005 και 2018 διαπίστωσε ότι η συνολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση ήταν κατά σχεδόν 16% παγκοσμίως κατά την 28ετή περίοδο της μελέτης. Ωστόσο, η περιφερειακή πρόσληψη διέφερε ευρέως.
Ζαχαρούχα ποτά: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή έχουν σχέση με την παχυσαρκία και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες. Τέτοιες νόσοι είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου και χρόνια απώλειας λόγω αναπηρίας παγκοσμίως. Πολλές εθνικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 5 έως 10% των ημερήσιων θερμίδων. Επειδή τα αναψυκτικά δεν προσθέτουν θρεπτική αξία, ορισμένες χώρες φορολογούν την κατανάλωσή τους. Έτσι θέλουν να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Η μελέτη είναι το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο του τρόπου με τον οποίο οι ενήλικες σε 185 χώρες πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη. Πιο συγκεκριμένα:
- αναψυκτικά,
- ενεργειακά ποτά,
- χυμούς φρούτων,
- punch,
- λεμονάδα,
- και νερό με γεύση,
που περιέχουν πάνω από 50 θερμίδες ανά μερίδα. Οι προσλήψεις διέφεραν ευρέως ανά περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα, το 2018, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε 2,7 μερίδες ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα, αλλά από 0,7 μερίδες την εβδομάδα στη Νότια Ασία έως 7,8 μερίδες την εβδομάδα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Οι παγκόσμιες προσλήψεις ήταν υψηλότερες στους άνδρες έναντι των γυναικών και στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων. Αλλά ο ρόλος της εκπαίδευσης και της αγροτικής/αστικής κατοικίας είχε περισσότερη σχέση με την περιοχή καταγωγής. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ήταν πιο πιθανή μεταξύ των ενηλίκων με υψηλότερη. Όμως έναντι χαμηλότερης εκπαίδευσης στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε στη Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική.
Ποιοι πίνουν περισσότερη ζάχαρη;
Συνολικά, μερικές από τις υψηλότερες προσλήψεις ζαχαρούχων ποτών στον κόσμο ήταν μεταξύ των αστών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου ενηλίκων στην Υποσαχάρια Αφρική (12,4 μερίδες την εβδομάδα) και στη Λατινική Αμερική/Καραϊβική (8,5 μερίδες την εβδομάδα). Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες όπου οι άνθρωποι κατανάλωναν τον υψηλότερο αριθμό μερίδων ζαχαρούχων ποτών ανά εβδομάδα ήταν:
- το Μεξικό (8,9),
- η Αιθιοπία (7,1),
- οι Ηνωμένες Πολιτείες (4,9)
- και η Νιγηρία (4,9),
- σε σύγκριση με την Ινδία,
- την Κίνα
- και το Μπαγκλαντές (0,2 έκαστος).
«Μας εντυπωσίασαν οι μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχές του κόσμου το 2018. Επίσης, ότι η Λατινική Αμερική/Καραϊβική είχε τις μεγαλύτερες προσλήψεις σε όλες τις χρονικές στιγμές παρά τη συνολική μείωση των υπερωριών. Και ότι η Υποσαχάρια Αφρική είχε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλα τα χρονικά σημεία», λέει η πρώτη συγγραφέας Laura Lara-Castor, υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα Επιδημιολογίας Διατροφής και Επιστήμης Δεδομένων στη Σχολή Friedman. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θέλουμε περισσότερη δουλειά. Ειδικά γύρω από επιτυχημένες παρεμβάσεις όπως οι κανονισμοί μάρκετινγκ, η επισήμανση των τροφίμων και οι φόροι αναψυκτικών».