25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Γερμανία, μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα (CTS), μιας κοινής νευρικής διαταραχής, και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων. Η μελέτη, η οποία εξέτασε 164.000 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι τα άτομα με CTS είχαν σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια και τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν πρέπει να πανικοβάλλονται με βάση μόνο αυτά τα ευρήματα.

kardiaki aneparkeia e1689327444162

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο Karel Kostev, συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του CTS και της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας με βάση μόνο τη διάγνωσή τους ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονώδη πάθηση που αφορά ένα άκρο. Οι δύο καταστάσεις είναι διακριτές και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μία προκαλεί την άλλη.

Παρόλο που δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας, η διαπιστωμένη συσχέτιση μεταξύ του CTS και της καρδιακής ανεπάρκειας είναι αξιοσημείωτη επειδή και οι δύο καταστάσεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Το CTS, το οποίο προσβάλλει περίπου το 3% έως 6% των ενηλίκων, προκαλεί πόνο και αδυναμία στο χέρι και τον καρπό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσλειτουργία του χεριού. Η καρδιακή ανεπάρκεια, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η συσχέτιση μεταξύ CTS και καρδιακής ανεπάρκειας έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, με μια δανέζικη μελέτη να αναφέρει παρόμοια σύνδεση το 2019. Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη σχέση, ο Kostev και η ομάδα του ανέλυσαν περίπου 82.000 Γερμανούς ασθενείς που διαγνώστηκαν με CTS μεταξύ 2005 και 2020, καθώς και ισάριθμους ασθενείς χωρίς CTS. Η μελέτη διαπίστωσε μια σαφή συσχέτιση κινδύνου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, με τους ασθενείς με CTS να έχουν περίπου 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους χωρίς CTS.

sindromo karpiaiou solina e1689327471871

Ο ακριβής λόγος για αυτή τη σύνδεση παραμένει άγνωστος. Μια θεωρία είναι ότι το CTS μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο σύμπτωμα της αμυλοείδωσης, μιας σπάνιας νόσου που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές στα όργανα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν συνδέονται όλες οι περιπτώσεις CTS με αμυλοείδωση και δεν οδηγούν όλες οι περιπτώσεις αμυλοείδωσης σε καρδιακή ανεπάρκεια, η θεωρία αυτή μπορεί να μην εξηγεί πλήρως την παρατηρούμενη συσχέτιση.

Αν και ο πιθανός ρόλος της αμυλοείδωσης στη σχέση μεταξύ CTS και καρδιακής ανεπάρκειας είναι σημαντικός, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των συνεπειών. Ο συνήθης καρδιολογικός έλεγχος σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν συνιστάται επί του παρόντος, αλλά δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα. Είναι σημαντικό τα άτομα με CTS να συμβουλεύονται τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την κατάλληλη διαχείριση και παρακολούθηση και των δύο καταστάσεων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα