19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Jon Fosse: Ο Νορβηγός συγγραφέας κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Νορβηγός συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Jon Fosse ανακηρύχθηκε ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν για τα «καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία που δίνει φωνή στο ανείπωτο». Εκτός από το έπαθλο, ο Fosse λαμβάνει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (£822.000). Παραδέχτηκε ότι ήταν «συγκλονισμένος και κάπως φοβισμένος» από τα νέα. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre δημοσίευσε: “Όλη η Νορβηγία σε συγχαίρει και είναι περήφανη σήμερα!”

nompel jon fosse

Έγραψε ότι το βραβείο ήταν «μια μεγάλη αναγνώριση μιας μοναδικής συγγραφής που κάνει εντύπωση και αγγίζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Τα σημαντικότερα έργα του διάσημου 64χρονου περιλαμβάνουν τη σειρά μυθιστορημάτων Septology, Aliss at the Fire, Melancholy και A Shining. Μιλώντας στο νορβηγικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, ο Φόσε είπε ότι «είχε προετοιμαστεί διανοητικά την τελευταία δεκαετία» ότι αυτή η μέρα μπορεί να έρθει. Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου – που δόθηκε για ένα σύνολο έργων, αντί για ένα μόνο βιβλίο – ήταν οι Toni Morrison, Doris Lessing, Gabriel Garcia Marquez και Bob Dylan.

Jon Fosse: Αντίδραση στην ανακοίνωση

Γεννημένος το 1959, στο Haugesund στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, ο Fosse μεγάλωσε στο Strandebarm. Σε ηλικία επτά ετών παραλίγο να πεθάνει σε ένα ατύχημα, το οποίο όπως είπε ήταν «η πιο σημαντική εμπειρία» της παιδικής του ηλικίας και αυτή που τον «δημιούργησε» ως καλλιτέχνη. Τα έργα του Fosse καλύπτουν 40 θεατρικά έργα – παίζονται σε όλο τον κόσμο σε πολλές γλώσσες – καθώς και μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία και μεταφράσεις.

«Μινιμαλισμός Fosse»

Οι διοργανωτές του βραβείου είπαν ότι ο Φόσε θα μπορούσε να συγκριθεί με προηγούμενους μεγάλους μοντερνιστές συγγραφείς όπως ο Νορβηγός συνάδελφός του Tarjei Vesaas καθώς και ο Samuel Beckett, ο Thomas Bernhard, ο Georg Trakl και ο Franz Kafka. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Άντερς Όλσον είπε ότι ήταν «ένας φανταστικός συγγραφέας από πολλές απόψεις». «Σε αγγίζει τόσο βαθιά όταν τον διαβάζεις και όταν έχεις διαβάσει ένα έργο πρέπει να συνεχίσεις», είπε.

jon fosse

«Αυτό που είναι ξεχωριστό μαζί του είναι η εγγύτητα στο γράψιμό του. Αγγίζει τα βαθύτερα συναισθήματα που έχεις – άγχη, ανασφάλειες, ερωτήματα ζωής και θανάτου – τέτοια πράγματα που κάθε άνθρωπος πραγματικά αντιμετωπίζει από την αρχή. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι φτάνει πολύ μακριά και υπάρχει ένα είδος παγκόσμιας επίδρασης σε όλα όσα γράφει. Και δεν έχει σημασία αν είναι δράμα, ποίηση ή πεζογραφία – έχει την ίδια έλξη σε αυτό το βασικό ανθρωπιά».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα