26.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Covid-19: Νέα μελέτη αποκαλύπτει μεγάλη υστέρηση της Aυστραλιανής απόκρισης στη λοίμωξη

Covid-19: Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου RMIT και της Northern Health εξέτασε τις υπηρεσίες, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις πληροφορίες δημόσιας υγείας της Αυστραλίας για τη μακρά COVID, σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Αυστραλία υστερεί σε διάφορες κατηγορίες, όπως η έγκαιρη διερεύνηση, η προσβασιμότητα και η διαθεσιμότητα αξιόπιστων πληροφοριών για τη δημόσια υγεία και οι επαρκείς διεπιστημονικές υπηρεσίες μακράς διάρκειας COVID για την κάλυψη της ζήτησης.

test 1

Το άρθρο “Επισκόπηση των υπηρεσιών υποστήριξης μακράς διάρκειας COVID στην Αυστραλία και των διεθνών κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, με ένα προτεινόμενο μοντέλο φροντίδας σε παγκόσμιο πλαίσιο” “An Overview of Long COVID Support Services in Australia and International Clinical Guidelines, With a Proposed Care Model in a Global Context” δημοσιεύθηκε στο ‘Κριτικές Δημόσιας Υγείας’ Public Health Reviews. Η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Βιοϊατρικής του RMIT και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, καθηγήτρια Catherine Itsiopoulos, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. “Η μακρά COVID είναι εδώ για να μείνει. Καθώς τα κρούσματα της COVID-19 συνεχίζουν να συσσωρεύονται, θα αυξηθούν και τα κρούσματα της μακράς COVID”, δήλωσε η Ιτσιόπουλος. “Με ασαφή διάγνωση και άγνωστη αποτελεσματική θεραπεία, αυτή η νέα χρόνια ασθένεια θα έχει υψηλό κόστος για το άτομο και για τα συστήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως”.

Το πραγματικό κόστος της μακράς COVID

Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε περίπου 642 εκατομμύρια κρούσματα από το ξέσπασμα, με περισσότερα από 11 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστραλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί σε μακροχρόνια COVID. Ο αυστραλιανός ορισμός είναι όταν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από την COVID-19, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ προτείνουν τέσσερις εβδομάδες. “Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, έως και το 40% των ανθρώπων εμφανίζουν παρατεταμένα συμπτώματα. Πρόσφατα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το 14% των κατοίκων της Βικτώριας που είχαν προσβληθεί από COVID-19 υποφέρουν από μακροχρόνια COVID”, δήλωσε ο Ιτσιόπουλος. “Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, επίμονο βήχα, πόνο στις αρθρώσεις, εγκεφαλική ομίχλη, γνωστική δυσλειτουργία, άγχος, κατάθλιψη, απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης και αϋπνία. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με μακροχρόνια COVID έχουν πέσει μέσα από τις ρωγμές λόγω της κακής διάγνωσης, των πολύπλοκων πολλαπλών αναγκών για χρόνιες ασθένειες και της κακής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.”

Σύγχυση και υποεκπαίδευση – ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας

Η μελέτη συνέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις υπηρεσίες μακροχρόνιας COVID στην Αυστραλία και διαπίστωσε σημαντικά κενά μεταξύ του τι συνιστάται και του τι βιώνουν οι ασθενείς. Ο συνεπικεφαλής συγγραφέας αναπληρωτής καθηγητής Zhen Zheng τόνισε ότι ενώ η έγκαιρη διερεύνηση την τέταρτη εβδομάδα μετά τη νόσηση από COVID-19 συνιστάται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αυτό δεν εφαρμόζεται με συνέπεια στην Αυστραλία. “Επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση γύρω από τον ορισμό της μακροχρόνιας COVID και τόσο λίγα που γνωρίζουμε γι’ αυτό, ακόμη και τα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης -συμπεριλαμβανομένων των γενικών γιατρών στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης- δεν γνωρίζουν πώς να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια ή πώς να βοηθήσουν καλύτερα τους ανθρώπους που το βιώνουν”, δήλωσε ο Zheng. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αξιόπιστες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με τη μακρά COVID -όπως ιστότοποι και ιστοσελίδες- είτε δεν είναι άμεσα διαθέσιμες είτε δεν διαφημίζονται. Όπου υπάρχουν, είναι γραμμένες κυρίως στα αγγλικά, γεγονός που θέτει σε μειονεκτική θέση άτομα με χαμηλές δεξιότητες υγειονομικού γραμματισμού ή από μη αγγλόφωνο περιβάλλον.

Συστάσεις για τη βελτίωση της ανταπόκρισης της Αυστραλίας

Οι ερευνητές προτείνουν μια μακροχρόνια αντιμετώπιση της COVID, βασισμένη στις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, η οποία δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη διερεύνηση, αντλώντας επίσης πληροφορίες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της Αυστραλίας για τις χρόνιες παθήσεις.

covid a 1

1) Έγκαιρη ανίχνευση

Πρώτον, οι ερευνητές προτείνουν να παρακολουθούνται τα άτομα με COVID-19 για μακρά COVID από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις -όπως χρόνια κόπωση, ψυχικές ασθένειες, αρθρίτιδα ή διαβήτης- θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μακράς COVID και να παρακολουθούνται νωρίς για ενδείξεις της πάθησης. Ο Zheng προειδοποίησε ότι η ανίχνευση της μακράς COVID είναι δύσκολη, καθώς το 90% των περιπτώσεων αναπτύσσεται από την ήπια COVID-19. “Εάν οι ασθενείς διαχειρίζονται την COVID-19 τους στο σπίτι και όχι υπό τη φροντίδα ενός γενικού ιατρού, τότε είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε τα πρώιμα σημάδια της μακράς COVID και να εφαρμόσουμε στρατηγικές πρόληψης”, δήλωσε ο Zheng. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη μακρά COVID”. Ο Zheng δήλωσε ότι οι εκστρατείες δημόσιας υγείας γύρω από τους εμβολιασμούς, την υγιεινή των χεριών, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας έδειξαν ότι η αλλαγή συμπεριφοράς μεγάλης κλίμακας ήταν δυνατή. “Βασιζόμενοι σε αυτή την επιτυχία, πρέπει να διδάξουμε στους ανθρώπους πώς να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους όταν έχουν COVID-19, διευκολύνοντας την ανάρρωση και την παρακολούθηση για μακροχρόνια συμπτώματα COVID μέσω της έγκαιρης διαβούλευσης με τον παθολόγο τους”.

2) Αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας στην οξεία φάση

Ένας στους τρεις ανθρώπους αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή προβλήματα ύπνου και έως ένας στους δύο αντιμετωπίζει άγχος, στην οξεία φάση της COVID-19 και έως τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η Αυστραλία χρειάζεται καλύτερες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ψυχικής υγείας σε πρώιμο στάδιο – πριν από την ανάπτυξη μακροχρόνιας COVID.

3) Διερευνήστε τα συμπτώματα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες

Από τις τέσσερις έως τις οκτώ εβδομάδες, οι γενικοί ιατροί θα πρέπει να διερευνούν τα συνεχιζόμενα συμπτώματα και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους με στόχο τη μείωση της επίμονης φλεγμονής, η οποία συνδέεται με τα συμπτώματα της μακράς COVID. Τα άτομα μπορούν, επίσης, να αρχίσουν να επισκέπτονται επαγγελματίες υγείας για βοήθεια με συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση.

4) Παραπομπή σε κλινική μακράς COVID

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, τα άτομα θα πρέπει να παραπέμπονται σε κλινική μακράς COVID – και να συνεχίζουν τις παραπάνω συστάσεις. Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Shiqi Luo, είναι μεταξύ των ερευνητών που εντόπισαν 16 υπηρεσίες μακράς COVID στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Έκτοτε, επτά υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί και τρεις έχουν τερματιστεί. Η Βικτώρια φιλοξενεί εννέα από αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι όλες αφιερωμένες στην παροχή διεπιστημονικής αποκατάστασης για μακροχρόνια COVID. “Επειδή η μακρά COVID επηρεάζει τόσα πολλά μέρη του σώματος με διαφορετικούς τρόπους, η καλύτερη αποκατάσταση είναι διεπιστημονική – γεγονός που καθιστά τη λειτουργία αυτών των κλινικών δαπανηρή και μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο ένα μικρό αριθμό πασχόντων από μακρά COVID”, δήλωσε ο Luo. “Στην πραγματικότητα, τρεις από τις υπηρεσίες στη Βικτώρια που εξετάσαμε έχουν ήδη τερματιστεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Δεν έχουμε επαρκείς κλινικές μακράς διάρκειας COVID για να καλύψουμε τη ζήτηση”. Η μελέτη αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν υπηρεσίες που να απευθύνονται ειδικά σε παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικούς τύπους υποστήριξης – και δύο υπηρεσίες της Βικτώριας απέκλειαν ακόμη και τους κατοίκους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Στην Αυστραλία δεν υπήρχαν υπηρεσίες που να απευθύνονται ειδικά σε άτομα με νοητική ή σωματική αναπηρία.

covid b

Εμπόδια στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας COVID

Η μακρά COVID είναι μια πολύπλοκη πάθηση, με περισσότερα από 50 συμπτώματα που επηρεάζουν 10 διαφορετικά συστήματα του σώματος, για ποικίλη και άγνωστη διάρκεια. Εμφανίζεται καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης παρουσίας της COVID-19. Η συν-συγγραφέας της μελέτης, διακεκριμένη καθηγήτρια Magdalena Plebanski, εξήγησε ότι ενώ δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, έχει αποδειχθεί ότι ο σωστός συνδυασμός υποστήριξης και υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει. “Ειδικοί, όπως καρδιολόγοι, νευρολόγοι ή ανοσολόγοι, μπορούν να υποστηρίξουν την αποκατάσταση από συγκεκριμένες επιπλοκές του κυκλοφορικού, της ψυχικής υγείας ή του αυτοάνοσου συστήματος”, δήλωσε η Plebanski. “Ωστόσο, δεδομένου ότι τα πολλαπλά όργανα που επηρεάζονται σε ένα άτομο με μακροχρόνια COVID αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οι ολιστικές ολοκληρωμένες προσεγγίσεις είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση των ασθενών”. Ο καθηγητής Don Campbell, διευθυντής κλινικών υπηρεσιών του προγράμματος Staying Well της Northern Health και διευθυντής του ιατρικού τμήματος του προγράμματος Hospital Without Walls, δήλωσε ότι η μελέτη είναι επίκαιρη και πολύ χρήσιμη. “Η Βικτώρια διοργάνωσε την 1η Σεπτεμβρίου το πρώτο συνέδριο Μακράς COVID, το οποίο συγκάλεσε το Υπουργείο Υγείας και το οποίο εντόπισε ποσοστά μακράς COVID της τάξης του 14% σε μια έρευνα με περισσότερους από 11.000 ερωτηθέντες”, δήλωσε ο Campbell. “Είναι πλέον καιρός για μια συντονισμένη αντίδραση. Τα ευάλωτα περιθωριοποιημένα μέλη της κοινότητας διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη διαχείριση της μακράς COVID”. Ωστόσο, υπάρχουν κρίσιμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν -συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του υγειονομικού δυναμικού, της βελτίωσης της εκπαίδευσης στον τομέα της δημόσιας υγείας και της χρηματοδότησης για την εφαρμογή διεπιστημονικών υπηρεσιών μακράς COVID.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα