19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Γιατί το ποσοστό θανάτων στις ΗΠΑ αυξάνεται πριν την ηλικία συνταξιοδότησης;

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώνεται σταθερά, αντανακλώντας τις εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ωστόσο, γύρω στο 2010, αυτή η πρόοδος σχεδόν σταμάτησε, εγείροντας ανησυχίες για τους λόγους πίσω από αυτή τη στασιμότητα. Ενώ οι «θάνατοι απόγνωσης» μεταξύ των μεσήλικων ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών, της κατάχρησης αλκοόλ και της αυτοκτονίας, έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή ως παράγοντες που συμβάλλουν, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι χρόνιες ασθένειες, ιδιαίτερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις, στους ηλικιωμένους Αμερικανούς διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο .

epektasi zohs e1697015552442

Ποσοστό θανάτων στις ΗΠΑ

Το 2019, το μέσο προσδόκιμο ζωής για ένα νεογέννητο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν λίγο κάτω από τα 79 χρόνια, ελάχιστα διαφορετικό από τις προοπτικές του 2010. Οι προηγούμενες τάσεις έδειχναν αύξηση σχεδόν τριών ετών στο προσδόκιμο ζωής κάθε δεκαετία από το 1900. Ενώ οι θάνατοι από απόγνωση Οι μεσήλικες ενήλικες ήταν ένα επίκεντρο, υπήρξε μια παράλληλη τάση που αξίζει προσοχής.

Μια μελέτη το 2020 αποκάλυψε ότι η επιβράδυνση της προόδου κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά, είχε σημαντικότερο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ από το 2010. Η μείωση των ποσοστών θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά αντιστάθμισε την αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αυτό το εύρημα οδήγησε σε έρευνα για τον ρόλο των ηλικιωμένων Αμερικανών, καθώς είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις από τα νεότερα άτομα.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 2000 και 2009, το μέσο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 25 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 έτη για τις γυναίκες και 1,7 έτη για τους άνδρες. Ωστόσο, από το 2010 έως το 2019, αυτά τα κέρδη μειώθηκαν σημαντικά σε μόλις 0,4 και 0,17 έτη, αντίστοιχα. Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε στους Αμερικανούς ηλικίας 65 έως 84 ετών, με τα ποσοστά θανάτων να μειώνονται πιο αργά την τελευταία δεκαετία.

Η μελέτη εκτιμά ότι εάν δεν είχαν συμβεί αυτές οι τάσεις, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ θα συνέχιζε να αυξάνεται κατά περίπου ένα χρόνο.

Αυτά τα ευρήματα δεν μειώνουν τη σημασία των θανάτων από απόγνωση. Αντίθετα, υπογραμμίζουν τον επιπολασμό χρόνιων καταστάσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι οποίες παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Μια επιβράδυνση της προόδου έναντι αυτών των χρόνιων παθήσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη στασιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των παραγόντων κινδύνου ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια, οι προκλήσεις πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και σταθερή στέγαση, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, το εξασθενημένο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους και τα ελαττώματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης .

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για ένα ισχυρότερο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δίνει προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Σε αντίθεση με πολλές εξίσου πλούσιες χώρες με καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συχνά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εξειδικευμένη περίθαλψη, εστιάζοντας στη θεραπεία ασθενειών παρά στην πρόληψη τους. Η οικοδόμηση ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και τη διασφάλιση καλύτερων συνολικών αποτελεσμάτων υγείας για τον αμερικανικό πληθυσμό.

ipa e1697015596540

Η πανδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, επηρεάζοντας το προσδόκιμο ζωής, με τους ηλικιωμένους Αμερικανούς να αντιμετωπίζουν ένα δυσανάλογο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19. Το 2021, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, φθάνοντας τα 76 χρόνια, σύμφωνα με το CDC. Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη που αντιμετωπίζει τόσο τις χρόνιες ασθένειες όσο και τους ευρύτερους κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα