11.3 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Μπορούν τα φυτικής προέλευσης θρεπτικά συστατικά να μεταβάλουν τα βακτήρια του εντέρου ώστε να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου; Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις ανθρώπινες γνωστικές και εγκεφαλικές επιστήμες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz διερεύνησαν αυτό το ερώτημα σε μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να ασκήσουν επίδραση τόσο στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου όσο και στα σήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και στη σχετική λήψη αποφάσεων για το φαγητό.

plant b

Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αποικισμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι δύσπεπτες διαιτητικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι αγκινάρες, το σιτάρι, οι μπανάνες και σε υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίζα κιχωρίου. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Οι ερευνητές έχουν τώρα διερευνήσει αν ορισμένα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου. Η παρεμβατική μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλής δόσης διαιτητικών πρεβιοτικών οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή σε απόκριση σε ερεθίσματα τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην προκειμένη περίπτωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα”, αναφέρει η PD Dr. Veronica Witte, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν νεαροί έως μεσήλικες ενήλικες, υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθούσαν μια παμφάγα, δυτική διατροφή. Οι 59 εθελοντές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ινουλίνης, ένα πρεβιοτικό από τη ρίζα κιχωρίου, καθημερινά για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες τροφίμων και ρωτήθηκαν πόσο επιθυμούσαν να φάνε τα απεικονιζόμενα γεύματα. Μετά το πείραμα της μαγνητικής τομογραφίας, τους δόθηκε το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία και τους ζητήθηκε να το καταναλώσουν. Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας επαναλήφθηκε σε τέσσερις χρονικές στιγμές, πριν και μετά τη χορήγηση πρεβιοτικών και πριν και μετά από μια φάση εικονικού φαρμάκου, κατά την οποία στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα παρασκεύασμα με πανομοιότυπη ενεργειακή πυκνότητα αλλά χωρίς πρεβιοτικά. Όταν οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, παρατηρήθηκε συγκριτικά μικρότερη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αφού είχαν καταναλώσει τις πρεβιοτικές ίνες. Το αποτέλεσμα αυτό συνοδεύτηκε από μια μεταβολή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από προηγμένη νευροαπεικόνιση, αλληλουχία βακτηρίων του εντέρου νέας γενιάς και συνδυασμένες αναλύσεις πιθανών μεταβολικών οδών, υποδηλώνουν ότι οι λειτουργικές μικροβιακές αλλαγές μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τροποποιημένη εγκεφαλική απόκριση απέναντι σε ενδείξεις τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Δείγματα αίματος νηστείας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση για γαστρεντερικές ορμόνες, γλυκόζη, λιπίδια και δείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, ο εντερικός μικροβιόκοσμος και οι μεταβολίτες τους, δηλαδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μετρήθηκαν σε δείγματα κοπράνων. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεργατικού Ερευνητικού Κέντρου 1052, μηχανισμών παχυσαρκίας.

plant c

“Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσον οι θεραπείες που μεταβάλλουν το μικροβίωμα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών μεταξύ του μικροβιώματος, του εντέρου και του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο”, λέει ο Δρ Witte. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα