26.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Οστεοπόρωση: Το φρούτο που απογειώνει τη δύναμη των οστών σας

Οστεοπόρωση: Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται συχνότερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς υπολογίζεται ότι οι μισές άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα εξαιτίας της πάθησης. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και 1 στους 5 άνδρες θα πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Τα οστά του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού είναι τα πιο κοινά σημεία οστεοπορωτικών καταγμάτων, αν και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε οστό.

damaskina b

Νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση 5-6 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να φρενάρει την οστεοπόρωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε το φρούτο. Η κύρια ερευνήτρια Δρ. Mary Jane Souza, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της φλεγμονής, τόσο χειρότερη είναι η υγεία των οστών. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστικής μάζας και ένας πιθανός στόχος για θεραπεία μέσω της διατροφής».

Τι να τρώτε για να προλάβετε την οστεοπόρωση – Τι έδειξε η έρευνα για τα δαμάσκηνα;

Η Δρ. Mary Jane Souza υπογραμμίζει πώς η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μόλις 5-6 δαμάσκηνων την ημέρα απέτρεψε την απώλεια οστικής πυκνότητας στο ισχίο, το σημείο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για τους ηλικιωμένους, καθώς τα κατάγματα του ισχίου συνήθως οδηγούν σε νοσηλεία, μειωμένη ποιότητα ζωής και απώλεια της ανεξαρτησίας»

damaskina c

Πώς βοηθούν τα δαμάσκηνα στην υγεία των οστών

«Αν και δεν είναι σαφές πού οφείλεται η ευνοϊκή επίδραση των δαμάσκηνων στην υγεία των οστών, αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα σημαντικά για τα οστά, όπως είναι το βόριο, το κάλιο, ο χαλκός και η βιταμίνη Κ. Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης πολυφαινόλες – βιοδραστικές ενώσεις που φαίνεται να παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των οστών», τονίζει η Δρ. Souza. Για να προλάβετε την απώλεια της οστικής μάζας είναι σημαντικό να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Κ.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα