20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κέρδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Με άνοδο ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση τα περισσότερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την αρωγή των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk. Ωστόσο, η κάμψη στις μετοχές της Fresenius Medical και του πολυσυλλεκτικού γαλλικού ομίλου υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας LVMH ισοφάρισε τα κέρδη.

metrima

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,15%, αγγίζοντας ρεκόρ σχεδόν τριών εβδομάδων, στο +0,24% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +0,36% ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο και στο +0,09% ο IBEX στη Μαδρίτη. Με πτώση 0,11% έκλεισε στο Λονδίνο ο FTSE 100 και στο -0,44% ο CAC 40 στο Παρίσι. Η τιμή της μετοχής του LVMH υποχώρησε 6,5%, σε επίπεδα ναδίρ 10μήνου, διότι ναι μεν υπήρξε αύξηση 9% στα έσοδα του τρίτου τριμήνου, αλλά αυτή η εξέλιξη ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη.

  • Οι δαπάνες για απόκτηση πολυτελών αγαθών ανακόπτουν ταχύτητα διεθνώς, και ειδικά στην αχανή αγορά της Κίνας μετά τη φρενήρη εκτίναξή τους η οποία επήλθε κατόπιν πανδημίας.
  • Ανάλογη καθοδική πορεία ακολούθησαν χθες και οι μετοχές των άλλων γαλλικών ομίλων και οίκων υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας, Ηετπιέε και Kering, με απώλειες σχεδόν 1,5% η καθεμία, ενώ ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης είχε χάσει το 2,7% της αξίας του στα πιο χαμηλά επίπεδα της εβδομάδας. «Η Κίνα ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο της κινητήριας δύναμης για την αύξηση των πωλήσεων στην αγορά ειδών πολυτελείας και είναι προφανές ότι, εφόσον η οικονομία της ταλανίζεται, έτσι και οι καταναλωτές δείχνουν Χθες το αργό Ν. Υόρκης είχε πτώση 2%, στα 84,28 δολάρια το βαρέλι. αυτοσυγκράτηση· αυτό δεν βοηθά τον LVMH», επισημαίνει η Σουζάνα Στρίτερ, διευθύντρια χρηματαγορών και χρηματιστηρίων στη Hargreave8 Laydown. Εν τω μεταξύ, ο STOXX 600 είχε ζωηρή επίδοση με κλείσιμο σχεδόν + 2% την Τρίτη και αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 2023, κυρίως διότι εξασθένησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ με αφορμή μετριοπαθείς δηλώσεις στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

xrimata evro

  • Το επίκεντρο της προσοχής την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκεται στα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς και στις ομιλίες αξιωματούχων της Fed για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Συν τοις άλλοις, το επενδυτικό κοινό αναμένει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη, ενώ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ίσως προκαλέσουν νέα εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Χθες, τέλος, το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε 2%, στα 84,28 δολάρια το βαρέλι.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα