19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η επιδημία διφθερίτιδας στη Νιγηρία σκοτώνει 600 άτομα

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από διφθερίτιδα στη Νιγηρία από τότε που ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο του 2022. Με 14.000 ύποπτα κρούσματα, αυτό το ξέσπασμα είναι πολύ χειρότερο από το τελευταίο του 2011, όταν είχαμε 98 κρούσματα. Η πολιτεία Κάνο, στη βόρεια Νιγηρία, είναι το επίκεντρο, καταγράφοντας περισσότερους από 500 θανάτους, αλλά πρόσφατα σημειώθηκε μείωση στα ενεργά κρούσματα.

diftheritida nigiria

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Η διφθερίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και επηρεάζει τη μύτη και το λαιμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκη στο δέρμα. Η μετάδοση συμβαίνει με το βήχα και το φτάρνισμα. Επίσης μέσω της στενής επαφής με κάποιον που έχει μόλυνση και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η πρόληψη λαμβάνει χώρα μέσω των εμβολίων. Αλλά πολλά από τα παιδιά που πέθαναν στη Νιγηρία ήταν ανεμβολίαστα. Αυτό δήλωσε ο Δρ Faisal Shuaib, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο απομόνωσης διφθερίτιδας στην πόλη Κάνο την Τετάρτη, πρόσθεσε: «Το να παρακολουθώ τα μικρά παιδιά που υποφέρουν από αυτή την εντελώς αποτρέψιμη ασθένεια στο κέντρο σήμερα ήταν βαθιά απογοητευτικό». Ο αριθμός των νεκρών έχει αύξηση από τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC) ανέφερε 453 θανάτους και 11.587 ύποπτα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας και μόλυνσης μπορεί να είναι υψηλότερο. Οι λόγοι είναι τα χαμηλά τεστ και η αποτυχία ορισμένων ασθενών να αναφέρουν τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, ο Δρ Shuaib είπε ότι τα μέτρα όπως ο εντοπισμός επαφών συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Κρούσματα διφθερίτιδας

Το ξέσπασμα έχει χτυπήσει 19 από τις 36 πολιτείες της Νιγηρίας, καθώς και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Αμπούζα. Οι πολιτείες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα είναι όλες στο βορρά:

  • Kano,
  • Yobe,
  • Katsina,
  • Borno,
  • Jigawa,
  • και Kaduna.

nigiria diftheritida

Οι υγειονομικές αρχές συγκεντρώνουν γονείς με μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά για να τα εμβολιάσουν. Επιμένουν μάλιστα ότι είναι ο πιο ισχυρός τρόπος ελέγχου της επιδημίας. Ο ΠΟΥ είπε ότι μόνο το 57% των Νιγηριανών έχουν ανοσία με το πενταδύναμο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από πέντε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα.

Η Νιγηρία πρέπει να αυξήσει τους εμβολιασμούς για να καλύψει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού. Έτσι θα αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες διφθερίτιδας, πρόσθεσε. Η τελευταία μεγάλη επιδημία στη χώρα ήταν το 2011, όταν 21 άνθρωποι πέθαναν και 98 μολύνθηκαν στην πολιτεία Μπόρνο, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα