19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κέρδη στο Λονδίνο, πτώση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι

Κέρδη στο Λονδίνο, πτώση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι Ανάμεικτη ήταν η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, ενώ είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ήταν πάνω από τις προβλέψεις.

xrimata evro

Η δε επιτυχής δοκιμή του σκευάσματος της φαρμακευτικής Νονο Νοτάίςίτ για το συκώτι συνέβαλε στην τόνωση του δείκτη ΟΜΧ στο χρηματιστήριο της Δανίας, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κλείνοντας με κέρδη 2,27%.

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,10%, αν και νωρίτερα είχε αναρριχηθεί σε υψηλά τριών εβδομάδων. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης το Λονδίνο (FTSE 100, + 0,32%) και το Μιλάνο (FTSE ΜΙΒ, +0,26%) και με αρνητικό η Φρανκφούρτη (ΒΑΧ, -0,23%), το Παρίσι (CAC 40, -0,37%) και η Μαδρίτη (IBEX, -0,26%). «Τα (χθεσινά) στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πιθανώς και να μην αρκούσαν για να διατηρηθεί θερμό το αγοραστικό ενδιαφέρον», επισημαίνει ο Στιβ Σόσνικ, προϊστάμενος στρατηγικής στην Interactive Broken.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε σε ποσοστό 0,4% τον Σεπτέμβριο εν συγκρίσει με πρόβλεψη για 0,3% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reutere. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 3,7% έναντι των εκτιμήσεων για 3,6%.

  • Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο κλαδικός δείκτης των ομίλων ενέργειας είχε κέρδη χθες της τάξεως του 1,3% χάρη στην τόνωση από τις τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες ανήλθαν λόγω προσδοκιών ότι ο κύκλος αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πλέον ολοκληρωθεί.
  • Παράλληλα, η τιμή της μετοχής της δανικής φαρμακευτικής εταιρείας Νονο Νοτάίςίτ Η επιτυχής δοκιμή του σκευάσματος της φαρμακευτικής Νονο Nordisk για το συκώτι συνέβαλε στην τόνωση του δείκτη ΟΜΧ στο χρηματιστήριο της Δανίας, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κλείνοντας με κέρδη 2,27%. Ανοδο 1,3% σημείωσε ο δείκτης των ομίλων ενέργειας στην Ευρώπη. εκτινάχθηκε 4,2%, αγγίζοντας νέα υψηλά επίπεδα. Ο λόγος ήταν ότι ανακοίνωσε προκαταρκτικά θετικά στοιχεία για σκεύασμά της που καθυστερεί τη φθορά του ήπατος σε άτομα πάσχοντα από διαβήτη. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και των κρατικών τίτλων ΗΠΑ ενισχύθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων πληθωρισμού, αν και νωρίτερα εντός της συνεδρίασης είχαν εξασθενήσει.

  • Οι δείκτες των κλάδων που ευθέως επηρεάζονται από τις κινήσεις των επιτοκίων, όπως των ομίλων κοινής ωφελείας και της εκμετάλλευσης ακινήτων, είχαν απώλειες 0,7% και 1% αντιστοίχως. Τα πρακτικά της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν διχογνωμία μεταξύ των στελεχών της όταν αποφασίσθηκε η αύξηση του επιτοκίου στο 4%, αλλά κατέστη σαφής η λήξη της πολιτικής σύσφιγξης.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα