19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερυθρός Σταυρός: Βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και το Ισραήλ για τους ομήρους

Ερυθρός Σταυρός: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και το Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευκολύνει την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν συλληφθεί στη Γάζα, ανακοίνωσε η οργάνωση την Πέμπτη. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ πιστεύει επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας θα γίνει πολύ γρήγορα “μη διαχειρίσιμη” χωρίς έναν τρόπο να φτάσουν προμήθειες στο πολιορκημένο έδαφος και να διανεμηθούν. “Ως ουδέτερος διαμεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών της οικογένειάς τους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε ενδεχόμενη απελευθέρωση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Η Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ για την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

red cross a 1

Τουλάχιστον 150 Ισραηλινοί και ξένοι – μεταξύ των οποίων στρατιώτες, πολίτες, παιδιά και γυναίκες – κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο. Σε ενημέρωση του Τύπου, ο Καρμπόνι δήλωσε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ βρίσκεται σε συνεχή καθημερινή επαφή με τη Χαμάς. Ωστόσο, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το αν η οργάνωση γνώριζε το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι, σεβόμενη την παράδοση διακριτικότητας της ΔΕΕΣ. Η ομηρία απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όποιος κρατείται πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, πρόσθεσε ο Carboni. “Έχουμε καλέσει όλα τα μέρη που έχουν επιρροή σε αυτή την υπόθεση, και ιδιαίτερα τη Χαμάς, να συμπεριφέρονται ανθρώπινα στους ανθρώπους, να σέβονται την αξιοπρέπειά τους, να τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με την οικογένειά τους και να τους ενημερώνουν για την κατάστασή τους”, είπε. “Θα πρέπει να μας επιτραπεί να τους επισκεφθούμε. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να κρατούνται και να συλλαμβάνονται και που πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι”. Είπε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για ομήρους – για παράδειγμα σε μια ανταλλαγή κρατουμένων – καθώς δεν είναι ο ρόλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και υπάρχει “μονομερής υποχρέωση” να τους απελευθερώσει.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια –

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανταπέδωσε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει την ικανότητα της ομάδας, σφυροκοπώντας ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το 2006. Το Ισραήλ έχει πλέον διακόψει τις προμήθειες νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων, αφήνοντας τον θύλακα σε κατάσταση πολιορκίας. Ο Καρμπόνι δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας θα γίνει σύντομα “μη διαχειρίσιμη”. Είπε ότι ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ είχε αποθέματα ορισμένων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα για τις ηλεκτρογεννήτριες, χλώριο για το δίκτυο διανομής νερού, ακόμη και τεχνικούς, οι βομβαρδισμοί καθιστούν δύσκολη τη διανομή των προμηθειών. “Η πολιορκία περιοχών όπως η Γάζα, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους… είναι απλά απαράδεκτη”, δήλωσε ο Carboni. “Πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να απομακρύνουμε τους τραυματίες, για να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις υγείας. “Δεν θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να έρχονται αγαθά στη Γάζα. Επομένως, υπάρχει πραγματικά ανάγκη να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια παύση ή ότι υπάρχουν τρόποι για να πηγαίνουν προμήθειες στη Γάζα”.

red cross

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ΔΕΕΣ κάλεσε “και τις δύο πλευρές να μειώσουν τον πόνο των αμάχων”.

Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει χιλιάδες ζωές από το Σάββατο. “Η ανθρώπινη δυστυχία που προκαλείται από αυτή την κλιμάκωση είναι αποτρόπαια”, δήλωσε ο Καρμπόνι. Καθώς η Γάζα στερείται το ηλεκτρικό ρεύμα, “τα νοσοκομεία χάνουν ρεύμα, θέτοντας σε κίνδυνο νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και ηλικιωμένους ασθενείς με οξυγόνο. Η αιμοκάθαρση των νεφρών σταματά και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες”, πρόσθεσε. “Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα