21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάστε βάρος για να ελέγξετε την “ασθένεια του ύπνου”

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τη Luísa Figueiredo που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology βρήκε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από Trypanosoma brucei.

astheneia ipnou adinatisma

Τι προκαλεί την ασθένεια του ύπνου;

Το Trypanosoma brucei είναι το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια του ύπνου στους ανθρώπους και τη ναγκάνα στα βοοειδή. Η κατανόηση της απόκρισης του μολυσμένου οργανισμού κατά την εξέλιξη της νόσου ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας. Με το δάγκωμα μιας μολυσμένης μύγας τσετσέ, τα παράσιτα αποικίζουν ενδιάμεσους χώρους στους ξενιστές των θηλαστικών. Αυτό οδηγεί σε θάνατο εάν δεν θεραπεύσετε την μόλυνση.

“Πριν από μερικά χρόνια, το εργαστήριό μας διαπίστωσε ότι το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια του ύπνου, το Trypanosoma brucei, συσσωρεύεται σε δυσανάλογα υψηλούς αριθμούς στον λιπώδη ιστό. Το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και κατευθύναμε την έρευνά μας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο αποικισμός του λιπώδους ιστού επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου”. Αυτό λέει η Luísa Figueiredo, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη.

“Η συσσώρευση των παρασίτων σε αυτούς τους ιστούς συνοδεύεται από απώλεια βάρους. Τώρα, διαπιστώσαμε ότι η απώλεια βάρους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια λιπώδους ιστού με λιπόλυση, μια μεταβολική διαδικασία που διασπά τις τριακυλογλυκερόλες στα συστατικά τους μόρια, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων λιπαρών οξέων”, συνεχίζει η Figueiredo.

adinatisma astheneia ipnou

Η απώλεια λιπώδους ιστού μπορεί να συμβεί λόγω πολλών διαφορετικών σημάτων. «Βρήκαμε ότι σε αυτή την περίπτωση, η λιπόλυση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή στη μόλυνση», λέει ο Henrique Machado, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγώντας, «Μολύναμε ανοσοκατεσταλμένα ποντίκια και ποντίκια με μειωμένη λιπόλυση και είδαμε ότι, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει λιγότερη απώλεια σωματικού βάρους παρά τον υψηλότερο αριθμό παρασίτων».

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς ξεκίνησαν να κατανοήσουν εάν η λιπόλυση συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου. «Είδαμε ότι η απώλεια λιπώδους ιστού μέσω της λιπόλυσης παρατείνει τη ζωή των μολυσμένων ποντικών. ανακαλύψαμε ότι αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα οφείλεται στην απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, κατά τη λιπόλυση, που είναι τοξικά για τα παράσιτα και οδηγούν σε θάνατο από παράσιτα», εξηγεί η Figueiredo, λέγοντας: «Είναι σαν το σώμα του ξενιστή να θυσιάζεται, χάνοντας λίπος, για να σκοτωθούν τα παράσιτα».

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα