19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τριχομονάδωση – Ένα πανίσχυρο σεξουαλικά μεταδιδόμενο πρωτόζωο

Η τριχομονάδωση ή τριχομονίαση προκαλείται από το Trichomonas vaginalis. Είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο πρωτόζωο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπεύεται και μολύνει την ουρογεννητική οδό. Αν και η πλειονότητα των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές, περισσότερο από το 50% των γυναικών με λοίμωξη Trichomonas vaginalis έχουν κολπικές εκκρίσεις και περίπου το 10% των ανδρών έχουν ουρηθρίτιδα. Το παράσιτο μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του στοματικού, κολπικού και πρωκτικού σεξ και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις κατά τον τοκετό. Η σωστή και συνεπής χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτρέψει την τριχομονάδωση.

smn

Τριχομονάδωση και συμπτώματα

Οι περισσότερες λοιμώξεις σε άνδρες και γυναίκες είναι ασυμπτωματικές. Οι συμπτωματικές γυναίκες μπορεί να έχουν κολπικές εκκρίσεις (κίτρινου χρώματος), οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται πυώδεις. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν κόκκινο και επώδυνο κόλπο. Το άτομο με τη μόλυνση από τριχομονίαση μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και την ούρηση. Όταν υπάρχει T. vaginalis, μπορεί να παρατηρηθεί μια κίτρινη ή πρασινωπή και πιθανώς αφρώδης έκκριση στον κόλπο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης από έναν γιατρό. Οι άνδρες είναι συχνά ασυμπτωματικοί, αλλά κάποιοι εμφανίζουν ερεθισμό του πέους και ουρηθρίτιδα.

Διάγνωση τριχομονάδωσης

Η διάγνωση που βασίζεται σε σημεία και συμπτώματα κολπικής ή ουρηθρικής εκκρίσεως είναι συχνά η πιο κοινή προσέγγιση σε περιβάλλοντα όπου η εργαστηριακή διάγνωση δεν είναι διαθέσιμη. Οι δοκιμές ενίσχυσης νουκλεϊκού οξέος (NAAT) είναι η πιο ευαίσθητη εργαστηριακή διαγνωστική μέθοδος για την ανίχνευση του T. vaginalis. Ενώ τα κολπικά επιχρίσματα είναι τα προτιμώμενα δείγματα, τα ενδοτραχηλικά δείγματα και τα ούρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες εργαστηριακές αναλύσεις. Επί του παρόντος, το NAAT δεν είναι ευρέως διαθέσιμο ως ταχεία δοκιμή σημείου φροντίδας.

Πριν από την εμφάνιση των δοκιμών αντιγόνου σημείου φροντίδας και του NAAT, η κύρια μέθοδος για την ανίχνευση του T. vaginalis ήταν μέσω καλλιέργειας. Για να επιβεβαιωθεί η απουσία μόλυνσης, οι καλλιέργειες πρέπει να επωάζονται για έως και επτά ημέρες, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τη χρήση αυτής της μεθόδου. Στο παρελθόν, η διάγνωση του T. vaginalis συχνά περιλάμβανε τη διενέργεια μικροσκοπίας υγρής τοποθέτησης. Αν και αυτή δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση της τριχομονάσης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συνήθως σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Θεραπεία για την τριχομονάδωση

Το Trichomonas vaginalis είναι ιάσιμο και ιάσιμο. Τα άτομα που υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν τριχομονάση θα πρέπει να μιλήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η θεραπεία συχνά απαιτεί μετρονιδαζόλη (πρώτη επιλογή) ή τινιδαζόλη χορηγούμενη από το στόμα.

Πεδίο του προβλήματος

Το Trichomonas vaginalis είναι το πιο κοινό μη ιογενές ΣΜΝ. Υπήρχαν περίπου 156 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις λοίμωξης από T. vaginalis σε άτομα ηλικίας 15-49 ετών το 2020 παγκοσμίως το 2020 (73,7 εκατομμύρια στις γυναίκες, 82,6 εκατομμύρια στους άνδρες). Περίπου το 1/3 των νέων μολύνσεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα συμβαίνουν στην αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ και ακολουθεί η Περιφέρεια της Αμερικής.

Μετάδοση

Τα σεξουαλικά ενεργά άτομα μπορούν να νοσήσουν από τριχομονίαση κάνοντας σεξ χωρίς προφυλακτικό με έναν σύντροφο που έχει τριχομονίαση.

trixomonadosi smn

Επιπλοκές

Περιγεννητικά αποτελέσματα

Το T. vaginalis που δεν έχει λάβει θεραπεία συνδέεται με δυσμενή έκβαση γέννησης, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης, του πρόωρου τοκετού και της πρόωρης ρήξης των μεμβρανών. Αν και σπάνια, μπορεί να συμβεί περιγεννητική μετάδοση του T. vaginalis, οδηγώντας σε κολπικές και αναπνευστικές λοιμώξεις στα νεογνά.

Μετάδοση HIV

Οι λοιμώξεις από T. vaginalis συνδέονται με 1,5 φορές αυξημένο κίνδυνο απόκτησης HIV.

Άλλα ΣΜΝ

Το Trichomonas vaginalis έχει συνδεθεί με τη συνύπαρξη διαφόρων άλλων ΣΜΝ, όπως Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae και ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Επιδεικνύει επίσης παρόμοια επιδημιολογική σύνδεση με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Η μόλυνση με T. vaginalis μπορεί να αλλάξει τη συνήθη κολπική μικροχλωρίδα, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη βακτηριακής κολπίτιδας (BV). Περίπου το 40-60% των γυναικών με T. vaginalis εμφανίζουν επίσης BV και εκείνες με BV έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από T. vaginalis.

Πρόληψη

Η τριχομονάδωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της τριχομονάδας και διαφόρων άλλων ΣΜΝ είναι η σταθερή και σωστή χρήση προφυλακτικών. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τριχομονίαση θα πρέπει να ενημερώσουν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους για να αποτρέψουν περαιτέρω μετάδοση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ζητήσουν υποστήριξη από τον πάροχο υγείας για να ενημερώσουν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Απάντηση του ΠΟΥ

Οι παγκόσμιες στρατηγικές του ΠΟΥ στον τομέα της υγείας για τον HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τα ΣΜΝ 2022–2030 στοχεύουν σε μείωση κατά 50% των νέων περιπτώσεων τριχομονάδωσης έως το 2030. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χώρες και εταίρους για να ενισχύσει τις ανθρωποκεντρικές μεθόδους διαχείρισης περιπτώσεων ΣΜΝ, να προωθήσει κατάλληλες θεραπευτικές συστάσεις , και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στρατηγικές δοκιμών και υπηρεσιών συνεργατών.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη προσιτών και προσιτών επιλογών διάγνωσης και θεραπείας υψηλής ποιότητας, καθώς και τις προόδους στην ανάπτυξη εμβολίων. Επιπλέον, ο ΠΟΥ εστιάζει στη βελτίωση της παρακολούθησης νέων λοιμώξεων σε επίπεδο χώρας και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του, ο ΠΟΥ ενημερώνει τις συστάσεις για τη θεραπεία του T. vaginalis. Αν και η μικροβιακή αντοχή στο T. vaginalis δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τα πρότυπα πιθανής μικροβιακής αντοχής αυτού του παθογόνου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα