22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα NOVA για να καθορίσουν ποια τρόφιμα θα ταξινομήσουν ως υπερεπεξεργασμένα. Η κλίμακα NOVA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2009 και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα στη διατροφική επιστήμη για την ταξινόμηση των τροφίμων κατά βαθμό επεξεργασίας. Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους:

igieini diatrofi

  • Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, και
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

 

Για να ελέγξουν εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής, επιστήμονες και συνεργάτες της ARS δημιούργησαν ένα μενού με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ χρησιμοποιώντας το MyPyramid ως οδηγό για ένα μοτίβο διατροφής επτά ημερών, 2.000 θερμίδων Το μενού αποτελούνταν από τρόφιμα που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα από τουλάχιστον δύο γκρέιντερ NOVA.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις της DGA 2020 για μερίδες ομάδων και υποομάδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Μερικά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μενού περιελάμβαναν:

  • κονσέρβες φασολιών,
  • στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης,
  • υπερφιλτραρισμένο γάλα,
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • και αποξηραμένα φρούτα.

iperpexergasmenes trofes

«Χρησιμοποιήσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της δίαιτας καθώς ευθυγραμμίζεται με τις βασικές συστάσεις της DGA», δήλωσε ο Hess. “Το μενού που αναπτύξαμε σημείωσε 86 από 100 βαθμούς στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, πληρώντας τα περισσότερα όρια, εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο [υπέρβαση των συστάσεων] και τα δημητριακά ολικής αλέσεως [κάτω από τις συστάσεις].”

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτήν την έννοια, κατανοώντας ότι η έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένας ρόλος για μια ποικιλία τροφίμων κατά την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μελέτες παρέμβασης.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα