24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποιος γιορτάζει σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου;

Σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Αγίου Λούκα του Ευαγγελιστού. Επομένως, γιορτάζουν η Λουκία και ο Λουκάς, καθώς και ο Μαρίνος. Τις θερμότερες ευχές μας για χρόνια πολλά!

eortologio

Εορτολόγιο 18 Οκτωβρίου: Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Λουκάς ήταν Έλληνας και χειριζόταν την ελληνική γλώσσα όσο κανείς άλλος, όπως φαίνεται στο Ευαγγέλιο του και στις Πράξεις του. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα και γνώριζε πολύ καλά την τέχνη της ζωγραφικής. Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και η μεταστροφή του στην χριστιανική πίστη έγινε μόλις γνώρισε τον Απόστολο Παύλο. Υπήρξε στενός συνεργάτης του και τον ακολούθησε σε πολλές περιοδείες. Μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τον βίο του Λουκά.

eortologio poios giortazei

Σύμφωνα με τον Νικηφόρο Κάλλιστο, ο Λουκάς υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον έγδαραν ζωντανό και κατόπιν τον κρέμασαν σε μία ελιά στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών. Ο Άγιος Λουκάς, σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο συγγραφέας του τρίτου συνοπτικού Ευαγγελίου («Κατά Λουκάν») και των «Πράξεων των Αποστόλων». Άλλη παράδοση, θέλει τον Λουκά ζωγράφο, που φιλοτέχνησε την εικόνα της Παναγίας. Ο Ευαγγελιστής είναι πολιούχος της Λαμίας και προστάτης των καλλιτεχνών, των γιατρών, των χειρουργών, των μαθητών και των χασάπηδων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 18 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα