24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Kαρκίνος του Μαστού: Οι ενσυναισθητικοί γιατροί για τη νόσο προάγουν την ψυχολογική ευημερία των ασθενών

Kαρκίνος του Μαστού: Οι κλινικοί γιατροί που δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση προάγουν την καλύτερη ψυχολογική υγεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του Rutgers που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ογκολόγοι γιατροί διευκολύνουν την ψυχολογική ευημερία. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επικοινωνία με τον πάροχο αποτελεί βασικό συστατικό για τη μείωση της αβεβαιότητας και, συνεπώς, οι πάροχοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της ψυχολογικής ευημερίας”, δήλωσε η Liesl Broadbridge, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (SC&I) του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Ασθενών.(Patient Education and Counseling).

unnamed file.doc

Τα ευρήματα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι η συζήτηση των αβεβαιοτήτων με τους ασθενείς και η ενσυναίσθηση των ανησυχιών τους είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και την ανάρρωσή τους. “Τα ευρήματά μας είναι άμεσα εφαρμόσιμα ως στόχοι για τις ενότητες εκπαίδευσης στην επικοινωνία για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, διότι συνεχίζοντας να προάγουν τις δεξιότητες στην ενσυναισθητική επικοινωνία, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να βελτιώσουν τις εμπειρίες υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών τους”, δήλωσε ο Broadbridge. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου τους. “Ως ερευνητές της επικοινωνίας στον τομέα της υγείας, ενδιαφερόμαστε για το πώς οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επικοινωνούν με τρόπους που βοηθούν τους ασθενείς τους να αντιμετωπίσουν/διαχειριστούν την ασθένειά τους και να υποστηρίξουν την ψυχολογική τους υγεία”, δήλωσε η Broadbridge. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία διαχείρισης της ψυχολογικής ευεξίας διαφέρει ανάλογα με το αν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονταν σε θεραπεία για τον καρκίνο ή είχαν ήδη ολοκληρώσει τις θεραπείες τους. Είπε ότι οι νυν και οι πρώην ασθενείς βιώνουν διαφορετικούς τύπους ραντεβού (π.χ. λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία για τους νυν ασθενείς, επιφυλακτική αναμονή για τους πρώην ασθενείς). Ως εκ τούτου, είχαν διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να προσαρμοστούν στις διαγνώσεις και, ενδεχομένως, έχουν διαφορετικές σχέσεις με τους παρόχους τους (δηλ. περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να αναπτύξουν σχέση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης). “Αν και τα ευρήματά μας ίσχυαν τόσο για τους νυν όσο και για τους πρώην ασθενείς, η ισχύς της σχέσης μεταξύ αβεβαιότητας και ψυχολογικής προσαρμογής ήταν ισχυρότερη για τους πρώην ασθενείς από ό,τι για τους νυν ασθενείς”, δήλωσε ο Broadbridge. “Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες φροντίδας για τον καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στην αβεβαιότητα και σε θέματα που αφορούν την ψυχολογική υγεία κατά τις συναντήσεις παρακολούθησης του καρκίνου και πέραν των αρχικών φάσεων διάγνωσης/θεραπείας της επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού”.

doc a

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαδικτυακές έρευνες για να αξιολογήσουν τις αντιλήψεις των νυν και πρώην ασθενών με καρκίνο του μαστού σχετικά με την επικοινωνία των ογκολόγων τους, την αβεβαιότητα που έχουν σχετικά με τη διάγνωση/θεραπεία τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Προσέλαβαν 121 νυν και 187 πρώην ασθενείς με καρκίνο του μαστού για να συμμετάσχουν στη μελέτη μέσω του Αγάπη Έρευνας Στρατού Love Research Army, ενός ερευνητικού μητρώου που φιλοξενείται από το  Ίδρυμα ‘Αγαπη έρευνας για τον καρκίνο του μαστού Dr. Susan’ (Dr. Susan Love Foundation for Breast Cancer Research) μια εθνική οργάνωση υπεράσπισης ασθενών με καρκίνο του μαστού, επιζώντων και μελών οικογενειών που διατρέχουν κίνδυνο. Οι συγγραφείς συνεργάστηκαν με αυτή την κοινοτική οργάνωση για να διευρύνουν το δείγμα των συμμετεχόντων πέρα από την τοπική περιοχή του New Brunswick και να συμβάλουν στις ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με την επικοινωνία για τον καρκίνο. Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με το Ινστιτούτο Καρκίνου του Rutgers. “Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία τόσο της ανάδειξης όσο και της αντιμετώπισης της αβεβαιότητας των ασθενών με καρκίνο του μαστού καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του καρκίνου για τη διευκόλυνση της ψυχολογικής προσαρμογής”, δήλωσε ο Broadbridge. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλινικοί γιατροί στο να βοηθήσουν τις ασθενείς να διαχειριστούν τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική/ψυχολογική τους υγεία μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα