Η υψηλότερη κατανάλωση vegan πρωτεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases. Η μελέτη παρακολούθησε 117.809 άτομα για σχεδόν μια δεκαετία. Έτσι εξέτασε την επίδραση της φυτικής πρωτεΐνης στη συχνότητα εμφάνισης ΧΝΝ. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 3.745 περιπτώσεις ΧΝΝ (3,2%), με όσους κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου. Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας.
Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;
Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια μακροχρόνια κατάσταση όπου τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Υπολογίζεται ότι η ΧΝΝ είναι παρούσα σε έναν στους δέκα ενήλικες. Τα νεφρά είναι κρίσιμα όργανα, υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των οξέων από το σώμα. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας νερού, αλάτων και μετάλλων στο αίμα. Τα συμπτώματα της ΧΝΝ περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, τα οποία έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση κρέατος.
Vegan πρωτεΐνη και υγεία των νεφρών
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και της καλύτερης υγείας των νεφρών. Παρόλα αυτά, οι οδηγίες από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας των νεφρών, Νεφρική Νόσος: Βελτίωση παγκόσμιων αποτελεσμάτων (KDIGO) δεν αντιμετωπίζουν ρητά τη σύνδεση μεταξύ ζωικών προϊόντων και ΧΝΝ. Η νέα έρευνα αποσκοπούσε να καταστήσει σαφέστερη τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης vegan πρωτεϊνών και της βελτίωσης της υγείας των νεφρών.
Καθιερώνοντας μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων vegan πρωτεϊνών και των χαμηλότερων ποσοστών χρόνιας νεφρικής νόσου, η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να προσαρμόσουν τα βασικά τους μηνύματα προς την προώθηση μιας φυτικής διατροφής.
Η δύναμη της φυτικής πρωτεΐνης
Μελέτες έχουν επανειλημμένα βρει μια συσχέτιση μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών και μεγαλύτερης συχνότητας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους ανταλλάσσουν ζωικά προϊόντα με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως:
- τα ρεβίθια,
- οι φακές,
- και η κινόα.
Σύμφωνα με τον Seung Hyeok Han, συν-συγγραφέα της μελέτης, οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μια σειρά από οφέλη, όπως «χαμηλότερο όξινο φορτίο, μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων». Τα οφέλη της πιο υγιεινής διατροφής είναι ξεκάθαρα για τους καταναλωτές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με κάθε νέα μελέτη που δείχνει τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά, ιδρύματα και άτομα έχουν περισσότερα στοιχεία με τα οποία μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.