25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάμπουργκερ vs χοτ ντογκ: Ποια επιλογή είναι πιο υγιεινή;

Με το καλοκαίρι, στο κεφάλι σας μπορεί να στροβιλίζονται σκέψεις για όλα τα νόστιμα καρυκεύματα που πρόκειται να βάλετε στο αγαπημένο σας χοτ ντογκ ή στο χάμπουργκερ. Πριν ξεκινήσετε, μπορεί να θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τα όχι και τόσο ελκυστικά στατιστικά στοιχεία υγείας αυτών των βασικών προϊόντων μπάρμπεκιου, εάν θέλετε μια πιο υγιεινή διατροφή στο μέλλον σας. «Τόσο τα χάμπουργκερ όσο και τα χοτ ντογκ είναι υπερθερμιδικά τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με άλλα τρόφιμα ή πηγές κρέατος», λέει ο Ben Schuff, αδειούχος διαιτολόγος διατροφολόγος στο BIÂN Chicago.

burger hot dog

«Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που οι άνθρωποι ανάβουν τη σχάρα και επιδίδονται σε νόστιμα χοτ ντογκ και χάμπουργκερ, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι πάντα οι πιο υγιεινές επιλογές», προσθέτει η Melissa Wasserman Baker, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της Food Queries.

Χοτ ντογκ, χάμπουργκερ και μπιφτέκι λαχανικών χωρίζονται

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χοτ ντογκ και τα χάμπουργκερ δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή φαγητού, αλλά επειδή οι Αμερικανοί απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές συγκεντρώσεις και το ψήσιμο στη σχάρα, διαβάστε για πληροφορίες από ειδικούς υγείας σχετικά με αυτά τα φαγητά στη σχάρα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά των χάμπουργκερ

Προφανώς δεν είναι όλα τα μπιφτέκια ίσα. Όπως μοιράζεται η Wasserman Baker, τα χάμπουργκερ μπορεί να διαφέρουν ως προς το θρεπτικό περιεχόμενο, ανάλογα με τα συστατικά. Γι’ αυτό η εγγεγραμμένος διαιτολόγος λέει να αναζητήσετε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά ή γαλοπούλα με χαμηλότερα ποσοστά λιπαρών. Τα βιολογικά προϊόντα είναι επίσης η πιο υγιεινή επιλογή. Ο αδειούχος διαιτολόγος διατροφολόγος Ben Schuff λέει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στραφεί σε βιολογικό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά που τρέφεται με γρασίδι, που μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Ο Schuff λέει να αναζητήσει βιολογικό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά που τρέφεται με χόρτο, ο οποίος «μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και την πιθανή φλεγμονώδη φύση των χάμπουργκερ». Ο Schuff προσθέτει ότι τα μπιφτέκια που αγοράζονται από το κατάστημα περιέχουν συχνά πρόσθετο νάτριο, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα για να βελτιώσουν τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. «Αποφύγετε όρους όπως «προετοιμασμένο», καθώς μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερα επίπεδα λίπους και νατρίου», λέει ο Wasserman Baker, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιλέξετε ψωμάκια ολικής αλέσεως και να φορτώσετε λαχανικά για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Χοτ ντογκ και διατροφή

Τα χοτ ντογκ μπορεί να είναι πεντανόστιμα, αλλά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε σκεύη που δεν έχουν ωριμάσει και δεν περιέχουν νιτρικά άλατα, συμβουλεύει η Melissa Wasserman Baker, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια της Food Queries. Τα χοτ ντογκ, λέει ο Wasserman Baker, είναι συχνά πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. «Όταν αγοράζετε χοτ-ντογκ, επιλέξτε αυτά που φέρουν την ένδειξη «μη ωριμασμένο» ή «χωρίς νιτρικά» για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα», λέει.

Ο Schuff σχολιάζει ότι η αγορά χοτ ντογκ με χαμηλότερα επίπεδα νατρίου μπορεί επίσης να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Η Wasserman Baker συμβουλεύει να αναζητήσετε επιλογές με πιο άπαχα κρέατα, όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο, και πάλι, βάλτε το χοτ ντογκ σας σε ψωμάκια ολικής αλέσεως για πρόσθετη θρεπτική αξία.

Χάμπουργκερ εναντίον χοτ ντογκ: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

«Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που οι άνθρωποι πυροδοτούν τη σχάρα και επιδίδονται σε νόστιμα χοτ ντογκ και χάμπουργκερ, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι πάντα οι πιο υγιεινές επιλογές», λέει ο Wasserman Baker. Ο Wasserman Baker λέει ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ χάμπουργκερ και χοτ ντογκ, μπορείτε να τα απολαύσετε και τα δύο με μέτρο.

Όσον αφορά το γενικό διατροφικό προφίλ, ωστόσο, λέει ότι «τα χάμπουργκερ που παρασκευάζονται με άπαχο κρέας και είναι γεμάτα με λαχανικά τείνουν να προσφέρουν καλύτερη ισορροπία πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και βασικών θρεπτικών συστατικών». Ο Schuff συμφωνεί. «Τα χάμπουργκερ, που συνήθως παρασκευάζονται με κιμά, μπορούν να παρέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών», λέει. «Ωστόσο, είναι συχνά υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες».

xot ntogk

Εν τω μεταξύ, λέει ο Schuff, τα χοτ ντογκ είναι γενικά χαμηλότερα σε θερμίδες και λίπος, αλλά μπορεί να περιέχουν περισσότερο νάτριο και επεξεργασμένα συστατικά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλό νάτριο, όπως τα χοτ ντογκ, τα αλλαντικά και το μπέικον συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως το θέτει ο Schuff, σε μια αντικειμενική σύγκριση, «μπορείτε πολύ πιο εύκολα να επιλέξετε μια πιο υγιεινή επιλογή σε χάμπουργκερ σε σχέση με ζεστάτα σκυλιά απλώς και μόνο επειδή τα χοτ ντογκ είναι, από τη φύση τους, ένα σημαντικά επεξεργασμένο προϊόν χωρίς ποιοτικά κρέατα να προέρχονται από τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα