25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Κόκκαλα σκύλος: Μπορούν οι σκύλοι να φάνε κόκκαλα;

Τα κόκκαλα μπορούν να είναι μια πλούσια απόλαυση για τον σκύλο σας. Το μάσημα μπορεί να ανακουφίσει την πλήξη, το άγχος και το στρες και βοηθά να κρατήσει τα δόντια του σκύλου σας καθαρά. Ωστόσο, μπορεί να είναι επίσης επιβλαβή για τους σκύλους. Γιατί;

kokkala skilia

Είναι τα κόκκαλα καλά για τα σκυλιά;

Ναι είναι η πιο συχνή απάντηση. Τα κόκκαλα ικανοποιούν την όρεξη του σκύλου σας, ενώ παρέχουν επίσης μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το μάσημα αυξάνει την παραγωγή ενζύμων του σάλιου, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας και την ασθένεια των ούλων. Επιπλέον, ένας σκύλος που μασάει ένα κόκαλο σκύλου είναι λιγότερο πιθανό να γλείφει υπερβολικά ή να ξύνει τα πόδια του.

Μπορείτε λοιπόν να δώσετε ένα κόκκαλο σε έναν σκύλο;

Μια καλύτερη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι “θα πρέπει οι σκύλοι να μασούν κόκκαλα;” Γενικά, τα ωμά κόκκαλα τείνουν να είναι καλύτερα για τους σκύλους από τα μαγειρεμένα κόκκαλα. Έτσι, αν αναρωτηθήκατε ποτέ “είναι τα μαγειρεμένα κόκκαλα βλαβερά για τους σκύλους;” η απάντηση είναι ναι, αλλά και πάλι, στη θεωρία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα θραύσματα από ωμά ή μαγειρεμένα κόκκαλα μπορούν να βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τον σκύλο σας με το να μπουν στο στόμα ή στο πεπτικό του σύστημα (αν και τα μαγειρεμένα κόκκαλα είναι πιο πιθανό να το κάνουν αυτό). Τα παρακάτω είναι μερικά αποτελέσματα ενός σκύλου που μασάει ωμά ή μαγειρεμένα κόκκαλα.

  • Σχισμές στα ούλα και τη γλώσσα
  • Κοψίματα και πληγές στο λαιμό
  • Κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια
  • Πνιγμός
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σοβαρή δυσκοιλιότητα
  • Εντερική απόφραξη
  • Διάτρηση των εντέρων
  • Πρωκτικό τραύμα και αιμορραγία

 

Ποια κόκκαλα δεν είναι ασφαλή για τους σκύλους;

  • Μαγειρεμένα κόκαλα κοτόπουλου και γαλοπούλας: Αυτά τα κόκαλα είναι πιο πιθανό να θρυμματιστούν. Τα μικρά οστά είναι επίσης πιο επιρρεπή στο να κολλήσουν στο λαιμό και τον οισοφάγο από τα μεγαλύτερα, πιο συμπαγή οστά.
  • Κόκκαλα Τ: Τα κόκκαλα Τ, λόγω του σχήματός τους, μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό ενός σκύλου, ενώ το άλλο άκρο βρίσκεται κάτω στον οισοφάγο ή στην τραχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πρήξιμο που μπορεί να εμποδίσει τον αεραγωγό, εμποδίζοντας τον σκύλο σας να αναπνεύσει.
  • Μικρά οστά και κυκλικά οστά: Είναι επικίνδυνο να δώσετε στον σκύλο σας οποιοδήποτε κόκκαλο που είναι πολύ μικρό για το στόμα του ή είναι επιρρεπές στο σπάσιμο. Κάθε ένα ενέχει κίνδυνο πνιγμού, καθώς και πρόκληση βλάβης στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα. Λόγω της δυνατότητάς τους να κολλήσουν στην κάτω γνάθο ενός σκύλου, τα κυκλικά οστά είναι επίσης δυσμενή. Δεδομένου ότι αυτό τους προκαλεί μεγάλο φόβο, συχνά απαιτείται καταστολή κατά την κοπή του οστού για να απελευθερωθεί η γνάθος του σκύλου.

skilia kokkala

Τι κόκκαλα μπορούν να φάνε οι σκύλοι;

Γενικά, θέλετε να πάρετε ακατέργαστα κόκαλα από ένα αξιόπιστο κρεοπωλείο αρκετά μεγάλο ώστε να τα πιάσετε εύκολα και περίπου στο μέγεθος του κεφαλιού του σκύλου σας. Θα πρέπει επίσης να έχει εξογκώματα ή εξογκώματα και στα δύο άκρα.

Αν και τα ακατέργαστα οστά θεωρούνται ως μια «ασφαλής» επιλογή οστών, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Ο σκύλος σας μπορεί ακόμα να έχει σπάσει ένα δόντι, να έχει κοπεί ούλα ή ένα θραύσμα οστού. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκύψει από την υπερβολική μάσηση του οστού. Πριν από τη χρήση, το οστό πρέπει να ψύχεται και να απορρίπτεται μετά από μερικές ώρες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα