13.4 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές φέρνουν μεγάλα οφέλη στον πλανήτη

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να οφείλεται στην επιλογή κοτόπουλου για το burrito σας ή στη χρήση γάλακτος σόγιας για κρέμα καφέ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Κάνοντας απλές αντικαταστάσεις σε μια καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του μέσου Αμερικανού με βάση τα τρόφιμα κατά περισσότερο από 35%, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature Food.

«Αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι μια προσέγγιση μικρών αλλαγών. Τι θα συμβεί αν κάποιος αλλάξει απλώς ένα πράγμα στη διατροφή του;» είπε ο ανώτερος ερευνητής Ντιέγκο Ρόουζ, διευθυντής προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη. «Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι αν κάνατε απλώς μια αλλαγή – αν όλοι όσοι έτρωγαν ένα φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα σε αυτές τις κατηγορίες έκαναν απλώς μια αλλαγή σε μια δεδομένη ημέρα – θα μπορούσατε πραγματικά να μειώσετε το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα», συνέχισε η Rose.

Επιπλέον, αυτές οι υποκαταστάσεις έτειναν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου, σημείωσαν οι ερευνητές. Ένα άτομο μπορεί να χλευάσει τη σκέψη ότι το cheeseburger του μπέικον συμβάλλει στην παγκόσμια κλιματική καταστροφή, αλλά θα έκανε λάθος, είπε η Rose. «Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα ανθρώπινα συστήματα τροφίμων παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

Για να αξιολογήσει πώς οι μικρές υποκαταστάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κλίμα, η ομάδα του Rose ανέλυσε δεδομένα διατροφής από περισσότερους από 7.700 ενήλικες και παιδιά που συμμετείχαν σε μια ομοσπονδιακή έρευνα για την υγεία και τη διατροφή. Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις ευρείες ομάδες τροφίμων – πρωτεϊνούχα τρόφιμα, ανάμεικτα πιάτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και μη αλκοολούχα ποτά – και υπολόγισαν τον αντίκτυπο ενός ατόμου που αντικαθιστά ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Οι πιθανές υποκαταστάσεις κυμαίνονταν από 79 πιθανότητες στην ομάδα των ποτών έως 180 στην ομάδα των μικτών πιάτων, η οποία περιελάμβανε γεύματα όπως μπουρίτο, ζυμαρικά, stir-frys και σάντουιτς. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις προήλθαν από τις υποκαταστάσεις σε τροφές ανάμεικτων πιάτων και πρωτεϊνών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με κοτόπουλο ή τόφου σε ανάμεικτο πιάτο θα μπορούσε να μειώσει το ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα με βάση τα τρόφιμα κατά 53%, ενώ η αντικατάσταση ενός στήθους κοτόπουλου με μια μπριζόλα στη σχάρα θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα κατά 50%, έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Αν παραγγέλνετε μπουρίτο ή τάκος, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα σε αυτό το πιάτο που αν ανταλλάξετε τον κιμά και βάλετε κιμά γαλοπούλα ή βάλετε κοτόπουλο εκεί, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε τη διαφορά, αλλά σίγουρα θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής σας», είπε η Rose. Οι υποκαταστάσεις σε γάλα και γαλακτοκομικά ή ποτά βοήθησαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου 8%. Αυτές οι υποκαταστάσεις θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τη συνολική διατροφή ενός ατόμου, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Εξετάσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, που είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συνολικής διατροφικής ποιότητας μιας δίαιτας, και διαπιστώσαμε ότι οι δίαιτες βελτιώθηκαν με αυτές τις αλλαγές από 4% έως 10%,» είπε η Rose. Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και περιβάλλοντος συμφώνησαν ότι η απομάκρυνση από το βόειο κρέας είναι η διατροφική αλλαγή που θα μπορούσε να αποφέρει τα περισσότερα οφέλη για τον πλανήτη. Τα ζώα που βόσκουν, όπως τα βοοειδή ή τα αρνιά, έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, είπε ο Ρόουζ.

«Αυτά τα ζώα είναι καταπληκτικά γιατί μπορούν να τρώνε γρασίδι και να το μετατρέψουν σε θερμίδες», είπε. «Αλλά στη διαδικασία να γίνει αυτό, η ζύμωση στο έντερό τους βγάζει αέρια μεθανίου. Αυτό που σημαίνει με δημοφιλείς όρους είναι ότι η επίδραση του βοείου κρέατος είναι 8 έως 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του κοτόπουλου». Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή παράγει επίσης πολλές εκπομπές, κυρίως εκπομπές υποξειδίου του αζώτου από τα λιπάσματα, πρόσθεσε ο Geoff Horsfield, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Environmental Working Group.

frouta laxanika konserva

Η φόρτωση του πιάτου σας με φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει και την υγεία σας και τον πλανήτη, είπαν οι ειδικοί. «Νομίζω ότι ξεκινά με τα φυτά. Εάν θέλετε να έχετε λιγότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα με τα φαγητά σας, κάντε τα φυτά το αστέρι του πιάτου σας», δήλωσε ο Horsfield, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Το Tofu υπάρχει εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια και έχει χαμηλότερες εκπομπές από τα ζωικά προϊόντα», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε ότι πράγματα όπως το γάλα βρώμης, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας είναι όλα καλύτερα από τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά με βάση την αγελάδα για το κλίμα».

Η Emma Laing, μια εθνική εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, συμφώνησε. Σημείωσε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν πληρούν τις συστάσεις των Διατροφικών Οδηγιών για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. «Για όσους δεν πληρούν αυτές τις συστάσεις, η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών ή φυτικών πρακτικών σε ένα διαφορετικά διατροφικό μοτίβο θα ήταν ωφέλιμο», δήλωσε ο Liang, διευθυντής διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Η κατανάλωση ποικίλης διατροφής όχι μόνο υποστηρίζει την υγεία αλλά ωφελεί και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα